Търси в блога

Как да направим индийското сирене панир?




Харесвам индийска кухня и няколко пъти съм попадала на рецепти със сирене панир. Винаги съм ги подминавала, защото да намериш такова сирене в България е почти невъзможно, а даже ако се намери някъде, цената му ще е страшно висока. Колко бях учудена, когато съвсем наскоро разбрах, че да направиш такова сирене вкъщи е фасулска работа.

Съставки (за около 170 г панир):

- 1 литър прясно мляко (не може да е UHT)
- сок от лимон

✔️ Количеството на сока зависи от това, колко е прясно млякото. Желателно е да се използва млякото, което е непосредствено преди срока на госност, тогава трябва по-малко сок. Аз изтисках сок от 1 лимон и добавях постепенно. Използвах около половината от него.
✔️ Трябва ви гевгир и марля или тензух.

1. Наливам млякото в тенджера и включвам котлона. Когато млякото заври (започне да се вдига), намалям котлона до почти минимум и сипвам малко сок от лимон, бъркайки непрекъснато. Целта е млякото да се пресече. Ако това не се случва, добавям още малко сок.

2. Когато млякото се пресече изцяло, изключвам котлона и изсипвам всичко върху гевгир покрит с марля. На видеото изхвърлям останалата течност, но можем също да я запазим. Четох, че е идеална за смути, но не съм пробвала.

3. Оставяме сиренето да се охлади и след това го изстискваме хубаво. Сплескваме го, слагаме върху чиния, покриваме с друга чиния и притискане с нещо тежко. Трябва да престои така 2-3 часа.

4. След това го слагаме в хладилника. На видеото го слагам в кутия с вода, но наскоро прочетох, че домашният панир не е задължително да се слага във вода, така че просто можете да го сложите в кутия.

Хубавият панир трябва да е гладък, в моя се виждат бучки. Възможно, че е от това, че бързах да заснема видеото и го оставих под хаванчето само за 1 час.


Видеото, където се виждат всичките стъпки, можете да видите в профила ми в Инстаграм.

Майорана и чубрица Theme by BD.