Търси в блога

Yachaejeon - корейски зеленчукови палачинки


Определено това е любимото ми ястие от всички корейски, които съм правила. Тези палачинки са просто неустоими. Магията се крие в три неща. Първото е, че зеленчуците се нарязват на ленти, не се рендосват и остават леко хрупкави, второто - палачинките са тънки и хрупкави, а третото е сосът, в които топим парчетата. Страшна комбинация!

Аз направих 16 по-малки палачинки, но по-често се приготвят по-големи, които след това се нарязват на малки парчета. В Корея най-често ги ядат като банчан (странично ястие). В такъв случай една по-голяма палачинка за един човек е достатъчна.

От бързината нарязах зеленчуците на доста едри ленти. Биха могли да са една идея по-тънки.

И последното нещо - като лаик на тема клечки, снимах ги кръстосани. След това разбрах, че в Китай и Япония това не е добре прието. За Корея не съм намерила никаква информация на тази тема, но възможно, че също е така. Така че, ако някой го е забелязал и му пречи, извинявам се 😁

Съставки:

- 5 чаши нарязани зеленчуци, аз използвах:
• 1 среден морков
• връзка пресен лук
• 1 средна тиквичка
• половин червена чушка
- ¾ чаша бяло брашно
- 2 с.л. царевично нишесте
- ½ чаша вода
- сол

Сос 1 (по-лютият):

- 1 с.л. гочуджанг (корейска люта паста)
- ½ с.л. кафява захар или мед
- 1 с.л. оризов оцет
- 1 с.л. сусамово олио (или по-малко, слагайте постепенно, защото има изразен вкус)
- 1 с.л. запържен сусам

Сос 2 (по-мекият):

- 1 ч.л. гочуджанг
- 1 с.л. соев сос
- ½ кафява захар или мед
- 1 с.л. сусамово олио (или по-малко)
- 1 с.л. запържен сусам

1. Нарязвам зеленчуците на лентички. Добавям брашното, нишестето, водата и солта. Разбърквам добре за да се получи еднородна смес. Ако сместа ви се струва малко течна, добавете малко брашно, а ако е суха - вода. Всичко зависи от това, какви зеленчуци използвате.

2. Тиганът трябва да бъде добре нагрят и да има върху него повечко мазнина. Палачинките трябва да са тънки и добре запъжени от двете страни.

3. Приготвям соса, а изпържените палачинки нарязвам на малки парчета. Идеята е да можем да вземем едно парче с клечки и да го топим в соса.

✔️ Могат да се използват други зеленчуци, например картофи, сладки картофи, също гъби, даже кимчи. Корейците приготвят много различни видове на такива палачинки.

✔️ Ако нямате гочуджанг - лютата корейска паста, направете соса без него, също ще е вкусно.

Майорана и чубрица Theme by BD.