Търси в блога

Как да направим квас за журек?




Да направим квас за журек или белия баршч е по-лесно, отколкото да направим квас за хляб. Трябват ни само буркан, марля, ластик, вода, брашно и няколко подправки. Първо обаче трябва да уточним още веднъж, каква е разликата между журек и полския бял баршч. Едно време всяка супа с квас се е казвала жур или журек, а белият баршч се е правил с вода от кисели краставички (ферментирали) или зеле. В днешното време обаче се приема, че журек се прави от ръжен квас, а белият баршч от пшеничен. Съответно журек има по-интензивен и по-кисел вкус. Аз направих квас с пшенично брашно, но по-същия начин се прави квас с ръжено брашно.

Съставки:

- 500 мл вода (преварена или филтрирана)
- 5 с.л. с връх пълнозърнесто ръжено брашно (за журек) или пълнозърнесто пшенично брашно (за белия баршч)
- 5 скилидки чесън
- 4 дафинови листа
- 6 зърна бахар
- 1 с.л. майорана (само за белия баршч)

В голям буркан сипвам вода, добавям брашното и бъркам хубаво. След това добавям останалите съставки и разбърквам отново. Слагам отгоре марля и оставям на стайна температура.

Разбърквам добре всеки ден, поне един път, най-добре два. Задължително лъжицата трябва да е чиста. Квасът трябва да е готов за 5-7 дни.

Процесът може да се ускори по няколко начина. Можете да добавите малко хляб с квас, самия хлебен квас или вода от ферментирали зеленчуци, например краставички или зеле.

Белият тънък слой отгоре е нещо нормално. Ако видите мухъл (най-често е сив или зеленикав), а квасът има неприятен мирис, трябва да го хвърлите.

Преди да сложите кваса в супата, извадете подправките. Чесънът може да се използва за супата. Ако не искате да използвате кваса веднага, можете да го прецедите и да го сложите в буркан или бутилка, да го затворите и да го съхранявате в хладилника до 2 седмици.

Количеството на кваса, който да сложите в супата изцяло зависи от вашите предпочитания. Аз слагам целия квас в над 1 литър отвара. Разбърквам добре кваса и го сипвам с цялото брашно. Супата става кисела и гъста. Ако не искате супата ви да е гъста, можете да не разбърквате кваса и да сипете само тази горна част, която се отделя от брашното.

 



 

Майорана и чубрица Theme by BD.