Търси в блога

Пилаф с булгур, нахут и патладжан

 


Когато видях тази рецепта в книгата за средиземноморска кухня "Med: A Cookbook" на Claudia Roden, веднага знаех, че ще я направя. Рядко следвам рецептите 1:1, затова смених пропорциите, добавих по-малко канела и поръсих всичко със сирене, което според мен пасва тук идеално. Пилафът е наистина вкусен, изключително лесен и сравнително бърз, но търпеливото запържване и задушаване на съставките е ключово за вкуса му. Трябва му само една семпла салата от домати, краставици, чушка и кромид, и вечерята е готова. Претоплен на следващия ден също е вкусен.

Съставки (за около 4-5 порции):
- зехтин
- голяма глава кромид, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 непълна чаша булгур (около 200 мл), измит
- 1 консерва нахут, отцеден и изплакнат
- 1 с.л. доматено пюре
- ¼ ч.л. канела (или повече, ако обичате)
- 2 зърна бахар, счукани
- ½ ч.л. кимион
- лют червен пипер според предпочитанията
- 350 мл вряща вода
- 2 патладжана, нарязани на големи кубчета
- сол, черен пипер
- 2 шепи чери домати
- допълнително - сирене

1. В малка тенджера запържвам в зехтин нарязан кромид за около 8 минути на бавен огън. След това добавям чесън и продължавам да пържа 2 минути. Изключвам котлона, добавям булгур и нахут.

2. В по-голям съд смесвам доматено пюре, канела, бахар, кимион, лют пипер, малко сол и вряща вода. Добавям всичко в тенджерата, разбърквам, чакам да заври и оставям да се готви на много ниска степен за 15-20 минути (зависи от булгура).

3. В тиган запържвам кубчета патладжан в щедро количество зехтин. Искам да се запържат хубаво от всяка страна. Като са готови, добавям сол, черен пипер и - ако наистина се налага - мъничко вода. Разбърквам, захлупвам с капак и задушавам на среден огън около 15 минути, разбърквайки от време на време. Добавям доматите и продължавам още около 8 минути.

4. Добавям сол в пилафа, ако е необходимо, най-вероятно ще е така. Пресипвам го в купа, добавям патладжаните и доматите, и разбърквам всичко. Отгоре поръсвам със сирене.

✔️ Използвах обикновени домати, защото в този ден не намерих никъде черита, но определено те са по-добра опция.
✔️ Ястието може да се поръси с магданоз.
 

 
Майорана и чубрица Theme by BD.