Търси в блога

Ушите на Аман (Hamantaschen)

 

Разбрах за тези сладки от детската книга на дъщеря ми и когато ми остана малко готова макова плънка, реших, че това е моментът да ги направя. Един ден ще се престраша и ще направя изцяло сама полския сладкиш маковиец (един от любимите ми) и тогава ще ви дам рецепта за такава плънка, но няма да е днес. За щастие тези бисквити могат да се направят и с любимото ви сладко.

Хаманташен са свързани с еврейската кухня и се пекат за празника Пурим, който ще се празнува скоро. Името им е свързано с Аман - персонаж от стария завет. Имат много характерна форма на малки триъгълници с плънка вътре. Моите не са толкова красиви, а даже няколко от тях се разлепиха малко. Направих ги набързо, докато едната ми дъщеря спеше, а другата обядваше. Нямах време да ги изпипам, бяха прекалено дебели, а и забравих също да ги намажа с яйце. Но поствам ги въпреки това, защото това е най-добрият показател, че всеки може да ги направи, а освен това бяха наистина много вкусни.

Самото тесто може да се използва и за други сладки. Няколко дни по-късно направихме с дъщеря ми семпли кръгли бисквити и също бяха неустоими (четвъртата снимка).

Съставки (за около 15 големи бисквити):

- 180 г брашно
- 0,5 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- около 0,5 ч.л. кора от портокал
- 120 г масло на стайна температура
- 60 г дребна захар
- 1 голямо яйце плюс 1 яйце за намазване
- гъсто сладко
- пудра захар

1. В една купа пресявам брашното с бакпулвера, добавям солта и разбърквам.

2. Измивам хубаво портокала и го поливам с вряща вода. След това настъргвам кората му.

3. Нарязвам маслото на малки парчета и го разбивам за няколко минути със захарта. След това добавям яйцето и кората, и разбивам още малко.

4. Добавям брашното и омесвам тестото бързо на ръка, след това го оформям на топка, която увивам в стреч фолио и я слагам в хладилника за няколко часа (минимум 1 час).

5. Загрявам фурната на 180 градуса. Разточвам тестото, поръсвайки всичко с брашно да не залепва. Изрязвам кръгчета, които намазвам с разбито яйце. Слагам плънка по средата и слепвам, оформяйки триъгълници.


6. Пека ги за около 25-30 минути (по-кратко, ако са по-малки или по-тънки). Трябва да хванат хубав цвят. Оставям ги да изстинат и ги поръсвам с пудра захар.


✔️ Ако тестото почва да става много меко и лепкаво, можете да го охладите за малко.
✔️ Като свършат портокалите, може да се използва кора от лимон. 





Майорана и чубрица Theme by BD.