Търси в блога

Салата Гирос (Sałatka Gyros) - полска класика



Да, знам, че звучи все едно бях написала "супа тажин - исландска класика", но не е лъжа. Тази салата е феномен. Никой не знае произхода ѝ, не се знае, има ли нещо общо с гръцкия гирос, но всеки в Полша я е правил за всякакви поводи преди 20 години. И не само тогава. Обичана е и до днес.

Няма една точна рецепта, виждала съм много варианти, но нещо, което ги свързва е пилешкото месо, нарязано на парчета и овкусено с подправка за гирос. Освен това, задължително трябва да е на пластове, затова се препоръчва да се поднася в прозрачен съд.

В Полша такава подправка ще купите навсякъде, даже в малки магазинчета, в България доста по-трудно се намира, но я има. Друг вариант е подправка за шаварма или кебап. Ефектът ще бъде подобен.

Тези съставки са за малка купа и са доста приблизителни:

- 600 г пилешко филе
- подправка за гирос
- 0,5 глава голям кромид
- няколко кисели краставички
- 1 консерва царевица
- парче китайско зеле
- сол
- кетчуп
- майонеза
- опционално: кисело мляко, срирача, соев сос

1. Нарязвам пилешко и го овкусявам с черен пипер, сол и щедро с подправка за гирос (внимавайте със солта, защото част от миксовете я съдържат).
2. Запържвам месото в зехтин и го оставям да изстине малко.
3. Приготвям соса. Класическият съдържа кетчуп и майонеза. Аз му добавям кисело мляко (да е по-лек) и срирача с малко соев сос (за повече вкус).
4. Нарязвам кромид и кисели краставички на малки кубчета и ги смесвам с царевицата. Зелето нарязвам на ситно (горе-долу 😉).
5. В купа нареждам на пластове: зелето, което поръсвам със сол, месото, микса от царевицата, краставичките и кромида, соса, месото, микса, соса и зелето с малко сол отгоре.
6. По-вкусна половин час по-късно, отколкото веднага.

✔️ Аз купувам подправка за гирос в Лидл. Винаги я има, когато има гръцка седмица. Но, ако я нямате под ръка, а искате да направите тази салата веднага, можете да направите свой микс. Моят микс съдържа: сладък черен пипер, чубрица, лук, чесън, черен пипер, розмарин, майорана, риган.
✔️ Ако не можете да намерите китайско зеле, евентуално може да се направи с айсберг.

Майорана и чубрица Theme by BD.