Търси в блога

Журек (żurek) - полска супа с квас


В списъка на @tasteatlas журек е втората най-вкусна супа на света. Със сигурност вкусът ѝ е неочакван и трудно да се сравни с нещо друго. Трудно е да се говори за една автентична рецепта, защото има много варианти - с повече месо, с различни видове месо, може да е по-гъст или по-рядък и добавките също са различни. Едното е сигурно - трябва да има квас, който се приготвя няколко дни по-рано. Но тук има още една тънкост. Освен журек, има и бял баршч, който - в зависимост от района - се приготвя за Великден вместо журек. Каква е разликата им? Най-често ще намерите информацията, че квасът за журек се прави от ръжено брашно, а за белия баршч от пшеничното. Но, доколкото разбрах наскоро, в старополската кухня, всяка супа с квас се е наричала жур или журек (тук също има разлики, но да го оставим 😄), а белият баршч се е правил със саламура от ферментирали краставички или зеле. Но както и да е. Моят вариант е с пшенично брашно и любимите ми добавки - чесън, хрян, майорана, яйце и наденичка, която обаче би трябвало да е бяла, но пълно щастие няма. Супата е гъста и много кисела, но вие можете да я направите по свой вкус.

Съставки (около 4 порции):

- 1,5 л вода
- 2 моркова
- 1 корен магданоз (или пащърнак)
- парче целина
- 5 зърна бахар
- 2 дафинови листа
- 4 зърна черен пипер
- няколко сушени гъби
- сол
- 2 наденички (най-добре бели)
- 0,5 л квас за журек (или по-малко) - тук ще намерите рецептата
- 2 скилидки чесън, смачкани (могат да са извадени в кваса)
- опционално стрити 1-2 зърна бахар
- 1 пълна с.л. майорана
- стрит хрян или хрян от буркан
- сол, черен пипер
- 100 мл сметана
- варени яйца

1. Във вода слагам зеленчуците, гъбите, подправките и сол. Готвя 30 минути, след това добавям наденичките и продължавам да готвя 15 минути.

2. Прецеждам. Нарязвам наденичките на кръгчета, гъбите на малки парчета, а зеленчуците рендосвам. Връщам отварата в тенджерата, добавям нарязаните съставки, чесън, майорана, хрян и бахар (опционално).

3. Разбърквам хубаво кваса и го наливам в супата. Можете да го правите постепенно и да видите, какво количество квас ви харесва на вкус. Брашното в кваса ще сгъсти супата. Чакам да заври, бъркайки постоянно, готвя още малко и овкусявам със сол и черен пипер.

4. Изключвам котлона и сипвам сметаната в чаша, добавям един черпак от супата, разбърквам и повтарям два пъти. Изливам всичко в супата и разбърквам.

5. Поднасям с варени яйца и хляб.

✔️ Можете са сложите повече чесън и хрян, ако искате вкусът да е по-изразен. Както писах, количеството на кваса също зависи от вашите предпочитания.

Майорана и чубрица Theme by BD.