Търси в блога

Неочаквано вкусни крокети със спанак и моцарела


Едно от традиционните полски ястия за Бъдни вечер са крокетите с кисело зеле и гъби. Правя ги всяка година, вървят чудесно с баршч (barszcz) - супа от червено цвекло. Тази година също не съм ги пропуснала, затова четвъртък сутрин изпържих куп палачинки. Плънката ми стигна за 13 и се чудех, какво мога да направя с четирите палачинки, които останаха. И така се роди тази идея. Направих снимки за всеки случай, ако се окажат сполучливи. За моята радост, даже надминаха очакванията и реших, че трябва да споделя рецептата.

Съставки:


- 4 палачинки,
- 130 г спанак (може и повече, аз използвах бейби спанак)
- 1 глава кромид,
- 2 скилидки чесън,
- сол, черен пипер,
- малко сметана,
- пармезан,
- моцарела,
- за панировката: галета, яйце.

1. Изпържвам палачинки. Хубаво е да са тънки и еластични. Идеални за това ястие ще са също такива, които останаха от предишния ден.
2. Подготвям плънката. Запържвам в маслото нарязан кромид и чесън. След това добавям спанака и го задушавам няколко минути.
3. Добавям сметана. Аз използвах около 100 мл 35% сметана, която ми остана в хладилника. Може и да е друга сметана за готвене. Количеството да не е прекалено голямо да не стане плънката много течна. Готвя всичко няколко минути до сгъстяване. Изключвам котлона, рендосвам малко пармезан и овкусявам със сол и черен пипер.
4. Върху около 3/4 от всяка палачинка слагам нарязана моцарела и част от подготвената плънка. Почвам да увивам крокетите. На снимките можете да видите точно, как го правя.
5. Панировам всеки крокет в разбито яйце (с малко сол, вода и черен пипер) и галета. Пържа ги, докато станат златисти.

 





 

Майорана и чубрица Theme by BD.