Търси в блога

Мързеливи пироги с канела и кафяво масло

 


Pierogi leniwe, което буквално означава мързеливи пироги, са ултрабързи кнедли, които биха могли да получат място на подиума в конкурса за comfort food. Ям, охкам, мисля за детството си, роня сълза и се чудя, защо не ги правя всеки ден.

Съставки:
- 1 оп. извара от Лидл (275 г.),
- 1 яйце,
- 1 с.л. царевично нишесте,
- около 0,5 чаша бяло брашно и още малко за оформяне.
Допълнително: захар, канела, масло.

1. Намачквам изварата хубаво с вилица. Можете да използвате преса или да я пасирате. Колкото по-гладка е изварата, толкова по-нежни и пухкави са кнедлите. На мен обаче не ми пречат малки бучки.
2. Смесвам изварата с яйцето.
3. Сипвам брашното върху плота, добавям изварата с яйцето и ги поръсвам с нишестето. Омесвам тесто, което разделям на две части. От всяка правя руло (може да се използва още малко брашно за целта), което сплесквам леко и нарязвам на ромбове или правоъгълници.
4. Пускам пирогите във вряща вода с малко сол (важно!) и ги варя 10-20 секунди от момента, в който изплуват.
5. Слагам ги за малко в гевгир да се отцедят.
6. Поръсвам ги със захар и канела, и поливам с кафяво масло.

✔️ Някой ще каже, че съставките са за две порции, но аз изядох почти всичко сама с мъничка помощ на дъщеря ми (но с лекота бих могла да изям всичките).
✔️ Използвам само изварата от Лидл, която е в кръгла форма и надпис Pilos. Правена е в Полша. Препоръчително да е с по-висока масленост (има два варианта).
✔️ В Полша тези пироги много често се поръсват с галета запържена в масло. Друг вариант е сметана със захар. Канелата със захар също е класика, но като добавим кафявото масло става върхът. Ако искате малко по-здравословна версия, мисля че ще е супер с кисело мляко, мед и канела.

Майорана и чубрица Theme by BD.