Търси в блога

Питки наан - вкусно допълнение към много ястия



Вчера правих едно от любимите ястия на приятеля ми - тика масала. Скоро ще споделя рецептата. Ястието е страшно вкусно, но просто не може без питките наан. Те са черешката на тортата. Питките пасват на кърита и различни други манджички. Стига да имам време и сили, мога да ги правя всеки ден 😋

Съставки (за 8 питки):

- 1 опаковка суха мая (7 г),
- 1 лъжичка тръстикова захар,
- 0,5 чаша вода,
- 3 лъжици зехтин,
- 1/3 чаша кисело мляко,
- 1 яйце,
- 2,5 чаши брашно,
- 0,5 лъжичка сол,
- допълнително: масло, , чесън, магданоз.

1. Смесвам маята със захарта и водата и ги оставям за 10 минути. След това добавям зехтина, киселото мляко и едно яйце. Бъркам добре.
2. В една голяма купа сипвам 1 чаша брашно и 0,5 лъжичка сол, разбърквам. Добавям сместа с маята и бъркам, докато се смесят. Поетапно добавям останалото брашно, бъркайки всичко.
3. Когато вече не е възможно да бъркам с лъжица, почвам да меся на ръка. Около 5 минути. Тестото трябва да стане еластично и гладко. Слагам го в намазана със зехтин купа и покривам с чиста кърпа. Трябва да втасва 1 час.
4. След това разделям тестото на 8 части, които правя на топки. Всяка разточвам на питка с дебелина около 0,5 см. Внимавайте да не са прекалено тънки, защото вместо меки и пухкави ще станат малко твърдички (един път направих така 😏).
5. Питките могат да се пекат на сух тиган. Така съм правила доскоро. Стават много хубави. Сега ги правя върху камък за пица, понеже се събират повече. Така стават една идея по-хрупкави. Знам, че могат да се правят и в предварително нагорещена тава, но не съм пробвала този вариант.
6. Сега идва най-хубавото. Горещите питки намазвам с маслото, смесено с чесън и нарязан магданоз. След това ги поръсвам със сол. Това ги превръща от вкусни в божествено вкусни.

✔️ Рецептата е от блога на Kinga Paruzel.


Edit: Направих ги с 50/50 бяло и пълнозърнесто брашно и станаха много хубави.

 

Майорана и чубрица Theme by BD.