Търси в блога

Фасул по бретонски, който няма нищо общо с Франция


Това е традиционно полско ястие, въпреки странното му име. Идеално е за студените дни, но не само. Съдържа наденичка, но вегетарианската му версия без нея също е много вкусна. Рецептите за това ястие се различават. Може да има различни пропорции, някои хора добавят доматено пюре, други домати от консерва. Но има едно нещо, без което не може - майораната. Това е една от най-характерните подправки за полската кухня. Не се добавя към всичко, но има ястия, в които е просто задължителна. И това е едно от тях.

Съставки:

- 3 любими наденички,
- 1 голям кромид,
- 2 бахара,
- 1 дафинов лист,
- 5 зърна черен пипер,
- 2 лъжици доматено пюре,
- 500 мл доматена пасата,
- 2 консерви бял фасул,
- 2-3 ч.л. майорана,
- 0,5 ч.л. пушен червен пипер,
- 0,5 ч.л. захар,
- сол и черен пипер на вкус.

1. Нарязвам наденички на средно големи парчета, след това ги запържвам няколко минути в тенджера. Като са приятно запържени, вадя ги настрана.
2. В същата тенджера запържвам нарязан лук. Като стане златист, добавям към него бахар, дафинов лист и зърна черен пипер. Запържвам всичко половин минута.
3. Връщам наденичките, добавям доматите (пюрето и пасатата), отцеден фасул и останалите подправки, освен солта.
4. Чакам да заври, след това намалям котлона и готвя около 20-30 минути.
5. На края добавям сол и евентуално черен пипер, ако е нужно.

✔️ Поднасям с хубав хляб. Аз задължително го намазвам с масло.
✔️ Във вариант без месо могат да се добавят сушени домати (както прави полският блогър Rozkoszny) и повече пушен червен пипер.
✔️ Използвам фасул от консерва, защото след него нямаме стомашни проблеми и така ми е по-лесно, но разбира се можете да използвате сух и да го сварите.

Майорана и чубрица Theme by BD.