Търси в блога

Запеканка с леща, картофи и карфиол - вегетариански овчарски пай


Това е едно от тези ястия, които не изглеждат, но са много вкусни. Идеята за безмесния вариант на овчарски пай ми излезе някъде в Инстаграм, порових се в интернет, прочетох няколко рецепти, вдъхнових се и създадох тази. Получи се наистина вкусен и сигурно ще го повтарям, използвайки и други зеленчуци.

Съставки:

- 1 чаша леща,
- 2 средни моркова,
- 2 стъбла целина,
- 1 голям кромид,
- 2 скилидки чесън,
- подправки: по 1 лъжичка мащерка, червен пипер, кориандър, по 0,5 лъжичка пушен червен пипер и кимион,
- 2 лъжици доматено пюре,
- 1 чаша бульон (или вода с 1 лъжица соев сос),
- сол, черен пипер на вкус,
- 0,5 лъжица балсамов оцет.

За пюрето:
- 0,5 малък карфиол,
- 4 картофа,
- 2 лъжици масло, щипка индийско орехче, 1/3 чаша прясно мляко, сол, черен пипер,
- чедър.

1. Подготвям пюрето - сварявам картофите заедно с карфиола в подсолена вода. След това ги намачквам с маслото, млякото, сол (ако е нужно), черен пипер и индийско орехче.
2. Сварявам лещата да е мекичка. Когато е готова, я отцеждам и оставям настрани.
3. Запържвам кромида заедно с чесъна. Като стане златист, добавям към него морковите и целината, нарязани на ситни кубчета. Запържвам ги няколко минути.
4. Добавям лещата, подправките, доматеното пюре, бульона (или водата) и оцета. Готвя всичко около 10 минути, докато зеленчуците омекнат и плънката се сгъсти.
5. Готовата плънка премествам в тава (използвах тава с размери 20 см х 30 см, но може да е по-малък съд), върху нея разстилам пюрето. Отгоре настъргвам малко чедър.
6. Пека на 180 градуса, докато хване коричка - около половин час.

✔️ Пюрето го направих от картофи и карфиол, но мисля, че ще се получи също много вкусно със сладък картоф или пащърнак вместо карфиол.
✔️ Следващия път ще добавя и зеления грах в плънката.
✔️ Запеканката е много вкусна и на следващия ден. Даже тогава много лесно се реже, защото когато е топла, може да се сложи в чиния само с лъжица. Не е много фотогенично (което се вижда на снимката 😁), но това не отнема от вкуса ѝ.

Майорана и чубрица Theme by BD.