Търси в блога

Супа от кисело зеле


Приятелят ми каза да не качвам тази рецепта, защото ще загубя доброто си име 😁 За щастие още не съм го изградила, така че ще рискувам. Истина е, че тази супа не е за всеки. Няма да ви накара да обикнете кисело зеле. Точно напротив - за да ви харесва, трябва вече да го обичате. Кисела, гъста, хранителна - топли душата и тялото. Традиционната рецепта за полската супа от кисело зеле (kapuśniak) съдържа месо, най-често пушени свински ребра. Моята версия е безмесна.

Съставки:

Малка тенджера:
- 1 голям лук, нарязан на ситно,
- 1 дафинов лист,
- 1 среден морков, настърган,
- 500 г нарязано кисело зеле,
- около 500 мл вода.

Голяма тенджера:
- 1 малък лук, нарязан на ситно,
- 1 среден морков, нарязан на тънки шайби,
- 1 стъбло целина, нарязано на малки кубчета,
- 3 средни картофа, нарязани на малки кубчета,
- 0,5 ч.л. пушен червен пипер,
- 0,5 ч.л. кимион,
- 1 л бульон,
- сол и черен пипер.

1. В малка тенджера запържвам лука в масло или олио, заедно с дафинов лист и морков. След около 3 минути добавям зелето и вода да го покрие. Готвя всичко около 30 минути, докато зелето омекне.
2. Едновременно в голяма тенджера запържвам в олио зеленчуците. След 2-3 минути добавям кимион и пушен пипер, пържа още 1 минута и добавям бульон. Готвя, докато омекнат зеленчуците (около 25 минути).
3. Съдържанието на малката тенджера сипвам в голямата. Добавям черен пипер и евентуално сол, ако е нужна. Готвя около 20 минути, докато се смесят вкусовете.

✔️ За тази супа препоръчвам да използвате полско кисело зеле. Достъпно е в Метро в буркан и е на марката Rolnik. Има по-различен вкус от българското, нарязано е много ситно. С българското не съм пробвала. Най-вероятно ще е вкусно, но различно.
✔️ Изстискайте добре зелето, защото е много кисело.
✔️ Традиционната супа се прави с доста месо. Този вариант е без него, но може да добавите запържена наденичка или малко бекон, запържен в малко мазнина. Добавете го в момента, в който смесвате съдържанието на двете тенджери или накрая.
✔️ Тези пропорции са за около 4-5 порции.
✔️ Това е една от тези супи, които на следващия ден са още по-вкусни.

Майорана и чубрица Theme by BD.