Търси в блога

Kopytka (копитка) - полските ньоки



Каква е разликата между ньоките и копитка? Реално никаква. Няма една точна рецепта за едните и другите, а съставките са едни и същи. Различни са обаче формата и начинът, по който се поднасят. Ньоките се определят по-скоро като паста и най-често вървят с доматен сос, песто или просто зехтин и пармезан. Копитка се смятат като заместител на картофи, тоест ги придружават месо и сос, например гъбен. Като останат от предишния ден, могат да се запържат на тиган. Има и хора, които ги ядат със захар, сметана и канела. Аз днес подготвих нещо нестандартно - копитка à la качамак. Знам, че за повечето хора качамакът се прави от царевично брашно. Аз обаче, благодарение на бабата на приятеля ми, познавам варианта с бяло брашно и картофи. Тя е родена в Родопите и така се е правило в нейния дом. Когато го пробвах за първи път, вкусът му ми напомняше на нещо познато. Първоначално не можах да се сетя, но после успях - копитка. Така се роди тази идея. Пъхкави картофени кнедли, много сирене и кафяво масло - дали не звучи вкусно?

 


 


Съставки:

- 1 кг картофи (преди обелването),
- 200 г брашно,
- 1 яйце,
- допълнително - масло и сирене.

1. Беля картофите, варя ги в подсолена вода, докато станат меки. Отцеждам ги, намачквам хубаво или стискам с преса за картофи. Оставям ги да изстинат.
2. Като са студени, добавям към тях яйцето и брашното. Омесвам еднородно тесто. Количеството на брашното зависи от сорта на картофите. Може да се наложи да се добави малко повече брашно. Важно да не се меси прекалено дълго (около 2 минути), защото копитка могат да са твърди.
3. Разделям тестото на 6 части. Всяка от тях оформям на руло с широчината на палеца. Сплесквам го леко и режа на ромбове.
4. Копитка се варят в подсолена вряща вода. След като изплуват, са готови след 2-3 минути.
5. Поднасям ги със сирене и кафяво масло.

✔️ Варих ги в голяма тенджера на три партиди.
✔️ Получиха се 3-4 порции.
✔️ Кафявото масло се подготвя, като се разтапя маслото на среден огън. След около 6-8 минути почва да ухае на ядки и карамел. Прочетете повече за него в профила на @food.feels.home.
✔️ Пропорциите за тестото взех от блога Kwestia Smaku.

Майорана и чубрица Theme by BD.