Търси в блога

Запиеканки - полски street food


Като огладнеем, посещавайки някой полски град и искаме да хапнем нещо бързо на крак, нямаме много опции. Освен няколко типични неща за определени градове, навсякъде можем да срещнем само няколко улични храни - дошли от САЩ хот-дози и хамбургери, турски кебап, гофрети и запиеканки. Последното нещо е единственото типично за Полша и се превърна в символ на полския стрийт фуд. Запиеканките са създадени през седемдесетте години и - което не учудва - не се състоят от нищо изискано. Багета, лук, печурки, кашкавал и кетчуп - една проста комбинация, но е в сърцето на всеки поляк. Вкусът им винаги ще ме връща към студентските години. Бяха спасение в четири през нощта и идеална компания за разходката с приятелки.

Съставки (за 4 запиеканки):

- 1 среден кромид, нарязан на ситно,
- 500 г печурки, нарязани на ситно,
- сол и черен пипер,
- кашкавал, гауда, чедър или друго сирене,
- 1 голяма багета или 2 малки,
- кетчуп, опционално майонеза, пресен лук.

1. Запържвам кромида в масло, след това добавям печурките. Бъркам от време на време, чакам да се изпари водата и леко запържвам на края. Като са готови, овкусявам ги хубаво със сол и черен пипер.
2. Междувременно рендосвам любимия вид сирене.
3. Прерязвам багетите на половина. Върху всяка слагам печурките с лук, поръсвам с кашкавал и слагам във фурна под грил на 200 градуса за 8-10 минути. Кашкавалът трябва да се разтопи, краищата на багетата да станат хрупкави, но вътрешността да остане мека.
4. Готовите багети поливам с кетчуп и поръсвам със зелен лук.

✔️ По желание можете да добавите нещо люто.

Не знам, дали може да е по-лесно. Възможно, че сте правили подобни принцеси.

Майорана и чубрица Theme by BD.