Търси в блога

Свинско контрафиле със сушени домати


 

Това е една много лесна рецепта за обяд. Правя много вегетариански ястия и месото не присъства всеки ден в менюто ни, но не сме вегетарианци. Обичаме хубаво приготвено месо, особено през уикенда. Тази рецепта е чудесна. За малко време получаваме крехко месо с максимално много вкус.

Съставки:

- 800 г свинско контрафиле,
- 2 малки кромида или 1 голям,
- 3 скилидки чесън,
- 1 ч.л. доматено пюре,
- подправки: 1/2 ч.л. червен пипер, лют червен пипер и риган, 1/4 ч.л. мащерка и девесил,
- 8 сушени домата от буркан, нарязани на малки парчета,
- 1 с.л. соев сос,
- около 500 мл вода,
- сол и черен пипер.

1. Нарязвам месото на тънки филийки (1-1,5 см), леко ги начуквам и поръсвам със сол и черен пипер. Кромида и чесъна нарязвам на ситно.
2. В дълбок тиган или тенджера запържвам месото от двете страни да покафенее малко. Правя го на няколко партиди. В същия тиган запържвам лука и чесъна (добавям олио, ако е необходимо). Като омекнат, слагам доматеното пюре и подправките. Запържвам всичко половин минута и добавям сушените домати.
3. Връщам месото, наливам вода със соев сос. Водата трябва да покрива месото. Готвя на умерен огън с капак, от време на време обръщам месото.
4. Когато месото е крехко и почва да се разпада, ястието е готово. Това ще отнеме около 1 час и 10 минути. Вадя месото в една чиния и редуцирам соса, докато го готвя около 5 минути. Връщам месото.

✔️ От тези съставки се получават около 13 парчета.
✔️ Най-често го поднасям с пюре и салата. На снимката има пюре от картофи и корен магданоз. Салатата от снимката е любимата ми напоследък и ще я споделя следващия път.

 


 

Ако търсите лесни и бързи рецепит, вижте и другите ми постове.

Майорана и чубрица Theme by BD.