Търси в блога

Хачапури по аджарски

 


Ако някой е на диета, нека затвори очите. Грузинското хачапури не си спестява нищо. Има тесто, няколко вида сирена и масло, разбира се. Нека да не ви учуди, ако видите някъде хачапури с форма на пърленка със сирена вътре. Това е класическо хачапури, което има и други варианти в зависимост от района. Аджарското е най-прочуто благодарение на интересната форма на лодка. Яденето се почва по определен начин - първо се разбърква плънката, след това се отчупват краищата и с тях се взима от нея. Но ако искате да го направите по друг начин, давайте смело, вкъщи никой няма да ви види.

Съставки (3 броя):

- 300 г брашно,
- 1 ч.л. суха мая,
- 1 ч.л. сол,
- 1 ч.л. захар,
- 100 мл прясно мляко,
- 100 мл вода,
- 1,5 с.л. масло,
- сирене, твърда моцарела, евентуално друг вид сирене,
- 3 жълтъка (или цели яйца),
- 3 бучки масло.

1. В купа сипвам сухите съставки - брашно, мая, сол и захар. Затоплям леко вода с мляко и масло. Маслото трябва да се разтопи. Добавям ги към брашното и меся (с робот или на ръка) 10-15 минути. Оставям да втасва около 1 час.
2. Подготвям плънката като смесвам настъргана моцарела с натрошено сирене.
3. Тестото разделям на три части, които разстилам, слагам върху тях плънката и ги оформям на лодки. Оставям ги да втасват още 20 минути. През това време загрявам фурната на 250 градуса. Краищата намазвам с разтопено масло.
4. Пека ги 10-12 минути, след това ги вадя, правя една дъпчица във всяка лодка, в която слагам по един жълтък. Връщам ги на фурна за 2-3 минути. След изваждането слагам по една бучка масло.

✔️ Грузинците използват други сирена, които не са достъпни в България. Не съм яла оригинала, но казват, че сиренето и твърдата моцарела добре ги заместват. Аз добавих и чедър, защото го обичаме много.
✔️ Можете да чукнете цели яйца, но тогава питките трябва да седят по-дълго на фурна. Само жълтък е по-добра опция.
✔️ За гарнитура си направихме свежа салата от маруля и краставици. Пасна добре.

 


 

Разгледайте блога ми, ако търсите лесни и вкусни рецепти.

Майорана и чубрица Theme by BD.