Търси в блога

Бадемова бабка с бял шоколад

 


Може би сте чували за еврейската бабка - традиционен сладкиш от козуначено тесто. В Полша има кекс със същото име, който е традиционен великденски сладкиш, но се пече през цялата година. Има варианти с мая, но по-често се приготвя без нея. Има много видове бабка, реално всеки сладкиш с кръгла форма с дупка по средата се нарича по този начин. Майка ми винаги правеше класическа бабка с два цвята - светъл и кафяв. Много харесвам също лимонова бабка. А тази, която ви показвам днес е с бадемово брашно и бял шоколад. Пухкава и изкушаваща.

Съставки (за малка форма с вместимост около 1,5 л):

- 130 г бял шоколад,
- 80 г масло,
- 3 с.л. захар,
- 3 яйца,
- 40 г брашно,
- 1/2 ч.л. бакпулвер,
- 100 г бадемово брашно,
- 2 ч.л. настъргана портокалова кора.

1. В купа подходяща за водна баня слагам начупен шоколад и нарязано на малки парчета масло. Слагам я върху тенджера с малко количество вряща вода и бъркам съставките с бъркалка, докато се смесят.
2. Добавям захарта и жълтъците, бъркам и свалям купата. Добавям пресято брашно заедно с бакпулвера и бадемово брашно. Бъркам с лъжица.
3. Разбивам белтъците на сняг и ги смесвам нежно със сместа. Накрая добавям портокалова кора.
4. Пресипвам сместа във формата за бабка и я пека в загрята фурна на 180 градуса за около 35 минути.
5. Вадя я от формата, като изстине.

✔️ Моята бабка е по-малка, защото имах по-малка форма.
✔️ Може да се украси с глазура, бял шоколад или само с пудра захар.
✔️ В оригиналната рецепта има 8 лъжици захар, но в коментарите прочетох, че е много сладка и много хора са добавили 3, а аз ги последвах. Въпреки това за мен беше една идея прекалено сладка и следващия път ще сложа още по-малко захар.
✔️ Рецептата е от блога @kwestiasmakucom.

 


 

Майорана и чубрица Theme by BD.