Търси в блога

Сьомга с тайландски привкус

 


Това ястие е вдъхновено от Мери Бери - една приятна баба, която е прочута авторка на кулинарни книги. В едно от своите предавания направи сьомга в тайландски стил, а аз реших да направя своя версия. Получи се нещо наистина специално. Сосът е просто уау! Няма да пиша повече, просто пробвайте сами.

Съставки:

- около 600 г сьомга,
- 1 среден кромид,
- 1 ч.л. захар,
- 3 скилидки чесън,
- 1 см настърган джинджифил,
- 1 червена чушка нарязана на ленти,
- 1 тиквичка нарязана на полукръгове,
- 1 с.л. червена къри паста,
- 1 шепа замразен зелен грах,
- 1 консерва кокосово мляко,
- сол, черен пипер,
- сок от 1/2 лайм.

1. Почиствам сьомгата от кожата, режа я на по-малки парчета и я овкусявам със сол и черен пипер.
2. В тиган, който може да се използва на фурна, запържвам нарязан на ситно кромид, докато стане златист. Добавям захар и пържа половин минута, след което добавям нарязан чесън и джинджифил, и пържа 1 минута.
3. Идва времето за чушката и тиквичката. Пържа ги около 5 минути. След това слагам червена къри паста и я запържвам половин минута. Накрая добавям грах и кокосово мляко и овкусявам соса със сол, черен пипер и сок от лайм. Готвя всичко 5 минути.
4. След 5 минути слагам сьомгата в соса и премествам тигана в загрята фурна. Пека 10-15 минути на 200 градуса с вентилатор и грил.
5. Поръсвам с кориандър и поднасям с ориз.

✔️ Ако нямате тиган, който може да се използва на фурна, можете да подготвите соса в обикновен тиган и след това да го пресипете в съд подходящ за фурна.
✔️ Можете да използвате други зеленчуци. Мери сложи карфиол.

 

Ако търсите интересна идея за ясите със сьомга, тази рецепта е за вас!

Майорана и чубрица Theme by BD.