Търси в блога

Бърза пилешка шаварма на фурна

 


Това беше голямо откритие! Гледах предаване на Надия Хусейн и тя подготви шаварма в обикновена форма за кекс. Пробвах и аз - стана супер. Овкусявам месото вечерта преди да го готвя, на следващия ден само го вадя от хладилника, слагам във формата и пека на фурна. Готово е за един час. И е много универсално. Вкусно е в арабски стил, но става супер и с тортили с млечен или чеснов сос и зеленчуци.

Съставки:

- 1 кг обезкостени пилешки бутчета,
- подправки: 2 ч.л. кимион, 2 ч.л. кориандър, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. лют червен пипер, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. чесън на прах, 1 ч.л. сминдух, 0,5 ч.л. куркума, 4 счукани зърна бахар и 1 счукан карамфил,
- сол и черен пипер на вкус,
- зехтин.

1. В една купичка смесвам подправките.
2. Овкусявам всяко бутче със сол и черен пипер, поливам с малко зехтин и поръсвам с микса от подправките. Втривам хубаво. Оставям малко от подправките за после.
3. Слагам бутчета в кутия с капак и оставям в хладилника за цяла нощ, но ако нямате време, оставете поне за половин час.
4. Загрявам фурната на 180 градуса, нареждам месото в правоъгълна форма за кекс и го пека около 50 минути, след които 5-10 минути с грил.
5. Оставям месото да почине малко и го режа на ленти. Поръсвам с остатъка от микса от подправките.

✔️ Поднесох шавармата с пита, хумус, арабска салата (домати, краставици, кромид, магданоз, сок от лимон, зехтин, сол) и един страхотен сос, за който ще ви разкажа в следващия пост.

 

Разгледайте блога ми, ако търсите лесни и бързи рецепти за обяд, вечеря или десерт.

Майорана и чубрица Theme by BD.