Търси в блога

Компот от ревен


 

Ревенът е един от вкусовете на детството ми. Имахме го в двора и редовно си късах по едно стъбло, белих го и потапях в обилно количество захар. Беше по-вкусно от бонбони. Майка ми правеше от него компот, който пихме още топъл по време на обяда. Любимият ми. Вкусът му не може да се сравни с нищо друго. Хем е зеленчук, хем се държи като плод. Интересен индивид. В България не се намира лесно, но ако го видите, не го подминавайте. Идеален е за сладкиши или напитка като тази например.

Съставки:

- около 400 г ревен,
- 5 с.л. захар,
- 1 с.л. сок от лимон,
- 1 л вода,
- допълнително: мента, резенче лимон.

1. Измивам ревена, отрязвам листата и долната част, която е дебела и твърда. Не го беля. Режа го на парчета с дебелина около 1-2 см.
2. Слагам го в тенджера заедно със захар и сок от лимон. Запържвам за няколко минути, през които ревенът ще пусне сока. Добавям вода и готвя на умерен огън 10-15 минути.
3. Чакам да изстине, прецеждам компота през сито, притискайки хубаво ревена да се извлече максимално от него.
4. Пия студен с резенче лимон. Може да се добави лед и мента.

✔️ Ментата пасва страхотно на ревена. Нямах прясна, затова добавих направо в тенджерата малко сушена мента.
✔️ Към компота могат да се добавят също ягоди.
✔️ Ревенът е кисел, затова има нужда от подсладител. Ако искате да е по-здравословно, можете да сложите по-малко захар и допълнително мед, като изстине малко.
✔️ Не съм пробвала, но това може да е страхотна основа към готин коктейл - с просеко, текила, сайдър, бяло вино или водка.

 

За повече идеи за лесни и вкусни рецепти, разгледайте блога ми!

Майорана и чубрица Theme by BD.