Търси в блога

Галет с ревен и ягоди

 


Ревенът ме вдъхнови най-накрая да направя галет - тарт с рустикален вид. Колкото по-небрежен, толкова по-красив. Доказателството, че красотата не е симетрия. Масленото тесто е едно от любимите ми, а с плодове и сладолед са като едно сплотено семейство.

Съставки:

За тестото:
- 120 г бяло брашно,
- 30 г брашно от бадеми,
- 100 г студено масло,
- 1 с.л. фина захар,
- щипка сол,
- 2 с.л. цедено кисело мляко.

За пълнежа:
- около 150 г ревен и 150 г ягоди,
- 1 с.л. сок от лимон,
- 1 с.л. царевично нишесте,
- 50 г захар (например тръстикова).

Допълнително: 1 с.л. галета, 1 яйце, едра захар, сладолед по избор.

1. Омесвам бързо тесто, правя го на плоска топка и увивам с фолио. Слагам в хладилника за най-малко 1 час.
2. Нарязвам ревена на парчета с широчина около 1 см, а ягодите режа на 3-4 части. Слагам ги в гевгир с купа отдолу и ги смесвам със сок от лимон, захар и царевично нишесте. Оставям за поне половин час да пуснат сокове.
3. Набрашнявам леко тестото и го слагам между два листа хартия за печене. Разточвам го на кръг с размер около 25 см. Поръсвам го с галета и нареждам върху него плодовете, оставяйки няколко сантиметра по ръба.
4. Сгъвам ръбовете, премествам галета върху чиния (заедно с хартията) и го оставям в хладилника поне 30 минути (най-добре 1 час).
5. Загрявам фурната на 220 градуса. Намазвам ръбовете с яйце и поръсвам с едра захар. Слагам тавата на по-ниско ниво да не загаря прекалено бързо. Готов е след около 35 минути.
6. Междувременно пресипвам сока от плодовете в малка касерола и го редуцирам. С тази прелестна меласа намазвам целия галет веднага, като го вадя от фурната.

✔️ Имайте предвид, че галетът не е много сладък, защото е предвиден да се яде със сладолед. Ако искате да го пропуснете или обичате да е по-сладичко, задължително добавете повече захар в тестото и плънката. Можете също да поръсите плодовете с малко захар преди да го сложите във фурната.

Майорана и чубрица Theme by BD.