Търси в блога

Meal prep за начинаещи


 

Последните седмици нямам много време да готвя от понеделник до петък, затова започнах да прилагам метода Meal Prep. Мога да кажа, че това промени ежедневния ми живот и затова реших да споделя тук няколко информации за него.

 

Какво е Meal Prep?

 

Meal Prep е съкращение от английските думи meal preparation и буквално означава подготвяне на ястията. На практика става въпрос за планиране и предварително подготвяне на храната, която се съхранява в хладилник и фризер.

 

Какво за мен означава Meal Prep?

 

Meal Prep е много разпространен сред спортисти, които искат да се хранят здравословно и нямат много време. Техните шарени кутии с еднакви ястия за цялата седмица можем да намерим в Гугъл или Пинтрест. За мен обаче Meal Prep означава нещо напълно различно. Първо, не бих яла всеки ден едно и също, а второ - не искам даже да знам, какъв вкус има пилешко с ориз и салата след четири дни в хладилника сложени в една кутия.

 

Моят Meal Prep означава:

 

- да готвя цели ястия, които се съхраняват лесно и не губят своите качества, като кърита, сосове, супи, яхнии и т.н.,

- да подготвям съставки и базови ястия, от които мога лесно и по-бързо да сготвя нещо,

- да не готвя предварително ориз, пасти, каши и т.н.

 

С други думи - всяка неделя готвя 1,5-2 часа, подготвяйки храна за дните от понеделник до петък. Понякога просто отварям кутия и правя една салата, в други дни трябва да направя нещо повече, но не по-дълго от 20 минути. Искам да минимизирам времето за готвене през седмицата, но храната да остане прясна. Спестявам много време и чистене.


Какви са основните стъпки на Meal Prep?

 

1. Планиране

 

Това е основата. Аз го правя събота вечер. Сядам с чаша чай и започвам първо да измислям обеди и вечери за цялата седмица. Много често ястието, което ядем за вечеря, остава също за обяд на следващия ден. 

Като измисля менюто, започвам да правя списък с необходимите продукти. Проверявам, какво имаме и какво ни липсва. След това, преписвам списъка, подреждайки продуктите според щандовете в магазина. Това много улеснява пазаруването.


2. Пазаруване

 

Това е задачата на Иво, прави го в събота следобед или неделя сутрин.


3. Планиране на готвене и самото готвене


Записвам си, кои неща трябва да подготвя и след това ги записвам в реда, в който ще ги правя. Вадя всички необходими продукти и започвам от ястията, които изискват най-много време.


4. Съхранение


Използвам главно кутии, които имат капак с уплътнител. Най-хубавите са стъклени, защото не поемат миризми, не се оцветяват и т.н. Най-обикновените буркани също са чудесни.

Храната за понеделник и вторник я оставям в хладилника. За другите дни, ги слагам във фризера, освен ако не е нещо, което може да издържи по-дълго време в хладилник, като например песто.



Както виждате, аз - поне засега - не подготвям предварително закуски, по-скоро не мия и не слагам в кутии зеленчуци, но вие можете да го правите. Най-важното правило е методът да подхожда към вашия начин на живот и това, какво харесвате. Целта е да си улесним живота и да спестим време.

 

Съществува също понятие Batch Cooking, което реално се отнася към същото - подготвяне на по-голямо количество храна през един или два дни в седмицата.

Майорана и чубрица Theme by BD.