Търси в блога

Кюфтенца от червен фасул, праз и просо (или от нещо напълно различно)



Почти всяка седмица правя кюфтенца без месо. Винаги на око, затова тази рецепта няма да е много точна, но точно това е нейното предимство - много лесно може да се адаптира и да се променя, и винаги се получава. Такива кюфтенца са здравословни, лесни и (каквото е най-важно за мен 😄) много вкусни. Трябват им само едно сосче и някаква гарнитура.

Съставки:
- около 1,5 чаша сварено просо (или киноа, булгур, гречка),
- 1 рендосан морков (или цвекло, пащърнак, целина),
- 1 нарязан стрък праз (или 1 кромид нарязан на малки кубчета),
- 1 консерва червен фасул (или бял, черен, може и нахут),
- 1 скилидка чесън,
- 1 ч.л. доматено пюре (може да се пропусне или замени с 2-3 сушени домата нарязани на малки парчета),
- подправки: сол, черен пипер, кимион, червен пипер (или каквито обичате),
- овесено брашно (смлени овесени ядки) и/или друго брашно.

1. Слагам всички съставки (освен брашното и подправките) в една купа и ги пасирам с ръчен пасатор, но важно да не се получи хомогенна смес. Хубаво е да има малки парчета за по-интересна текстура и вкус.
2. Добавям подправките. Пробвам, дали тестото има достатъчно сол.
3. Добавям брашната. В този случай смесих смлени овесени ядки и пълнозърнесто брашно от спелта (добавих малко повече, отколкото се вижда на клипчето, но не се записа). Колко брашно да добавим? Относително е, зависи от съставките, но целта ни е тестото да е достатъчно гъсто, за да могат лесно да се оформят кюфтета и да не се разпадат.
4. Оформям кюфтенца с леко влажни ръце и ги пържа.

✔️ Най-често ги поднасям с картофи на фурна, салата и задължително със сос. Напоследък любимият ми съдържа кисело мляко, малко майонеза, соев сос, няколко капки срирача и черен пипер.
✔️ Могат да се изпекат на фурна, но тогава е хубаво да се добави малко олио в сместа и да се обърнат нежно един път по време на печенето. Трябва да са готови за 30-40 минути.

 



Майорана и чубрица Theme by BD.