Търси в блога

Картофи по чобански





Бях много скептична към това ястие. Това са просто задушени зеленчуци, голяма работа - така си помислих, когато четях рецептите. Същото си помислих, докато рязах зеленчуците и когато отворих капака, след като бях извадила тенджерата от фурната. Да, ама не. Като започнеш да ги ядеш, не можеш да спреш. И ви трябват само няколко продукта. Погледнете съставките - не може да е по-лесно.

Ястието е полско и е регионално, аз разбрах за него наскоро. Традиционно се прави на огън в големи чугунени тенджери по време на различни сбирки. Има безброй различни имена в зависимост от района, но едно от тях е картофи по чобански (ziemniaki po cabańsku). Името идва от Чобаните, които са се занимавали с животните по време на татарските нашествия през XIII век. Част от тях е останала на полските земи.

Както при повечето такива ястия, няма една рецепта. На някой места не се добавя цвеклото, другите твърдят, че без него не може. Много често се добавя наденичка, аз се спрях само на бекона. Може да се добави зелето, но може и без. И тук трябва да напиша нещо важно. На клипчето зелето се появява в началото, но после го пропускам. Сетих се, че този път исках да пробвам, как ще е без него за да видя, дали ще е по-вкусно, като картофите почернеят малко. Досега съм слагала едно листо зеле на дъното и едно отгоре. И учудващо се оказа, че СЪС ЗЕЛЕТО е по-вкусно. Без него също е страшно добре, но сега имам сравнение и ако имате зеле, сложете и него.

Съставки (за тенджера с вместимост 3 л, около 3-4 порции):

- около 1 кг картофи
- 2-3 зелеви листа
- 2 моркова
- 1 средно червено цвекло
- 2 глави кромид
- около 250 г бекон
- масло (или мас)
- сол и черен пипер

1. Нарязвам картофите, морковите, цвеклото и кромида на шайби. Отрязвам кожата на бекона, който нарязвам на кубчета.

2. Намазвам чугунена тенджера с мазнина и започвам да нареждам съставките. На дъното слагам зелево листо и кожата на бекона, след това картофите, които задължително осолявам и поръсвам с черен пипер, след това морковите, бекона, цвеклото, кромида. Тук добавям малко масло, не забравям и за сол. Пак картофите, морковите, цвеклото, кромида, бекона. Отгоре трябва да са картофите, маслото и зелеви листа.

 

3. Слагам тенджерата в студена фурна, която пускам на 180 градуса. Трябва да е готово за около 2 часа, но това е относително.


✔️ За това ястие трябва чугунена тенджера, но си мисля, че може и да стане и в гювеч (но не съм пробвала). Съдът трябва да бъде натъпкан, но ястието е хубаво също претоплено.
✔️ Успехът на това ястие зависи от три неща - солта, мазнината и времето. Така че не ги пестете.

 


 

Майорана и чубрица Theme by BD.