Търси в блога

Мишкак - омански шишчета



С тази рецепта започвам официално кулинарното ми предизвикателство, в рамките на което ще тегля имената на различни държави и след това ще готвя едно ястие от техните кухни. Нарекох го оригинално "Кулинарното пътешествие с Майорана и Чубрица". Ако имате желание да се включите в него, поствайте вашите ястия, използвайки хаштаг #кпсмич. (Повече информации можете да намерите в профила ми в Инстаграм).

Мисля, че оманската кухня е непозната за повечето хора. Доста се чудех, какво да сготвя, защото голяма част от ястията или са малко сложни за приготвяне, или не са типични само за Оман. Шишчетата също не са нещо оригинално, но в този случай интересна е маринатата. В оригиналните рецепти много често присъства папая, а задължително паста от тамаринд. Моята рецепта няма да е автентична. Първо, защото на моята паста от тамаринд ѝ изтече срокът на госност 😁, но преди всичко, защото предпочитам да показвам рецепти с по-достъпни съставки. Затова използвах манго чътни, което едновременно дава сладост и кисела нотка.

Но въпреки това, че моите мишкак не са автентични, горещо ги препоръчвам, защото вкусът им е много интересен и със сигурност по-различен от този, на който сме свикнали, когато говорим за шишчета.

Съставки (за 7 малки шишчета):

- около 650 г пилешки гърди
- 1 ч.л. куркума
- щипка (или повече) лют пипер на люспи
- около 1 с.л. стрит джинджифил
- 3 скилидки чесън, смачкани
- 1 ч.л. кимион
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. с връх манго чътни
- сок от половин лимон
- сол, черен пипер

1. Месото нарязвам на кубчета и го омесвам хубаво с останалите съставки. Оставям го да се маринова в хладилника за поне 6-8 часа.

2. Нанизвам месото на шишчета и ги пържа на грил тиган от всяка страна. През топлите дни ще стане чудно на скара.

✔️ Традиционно се поднася със сос от тамаринд. Аз направих кисело мляко с мента, сложих в купичка малко сладко-лютив сос и приготвих салата от домати и краставици. Ако имате плосък хляб, ще пасне идеално.
✔️ Тази марината ще пасне също на телешко или агнешко.


Майорана и чубрица Theme by BD.