Търси в блога

Доматена супа в полски стил



Аз не съм доматена супа, за да се харесвам на всеки! - можете да чуете такива думи в Полша, когато някой иска да каже, че ще е себе си и няма да се държи, както искат другите. Нали не сме длъжни всеки да ни харесва, както всеки харесва доматена супа? И тази поговорка скрива една истина за доматената супа - всички я обичат. Е, разбира се има и такива, които не я харесват, но общо взето любовта към нея започва още в детските години. Но за баланс трябва да ви кажа още една истина за тази супа - въпреки тази цяла любов, тя е също причината за конфликти. Разделя хората на тези, които твърдят, че е по-вкусна с паста и тези, които я предпочитат с ориз. Но не само това. Може да е със сметана или без. Можем да използваме доматено пюре, пасата или домати. Има такива, които я ядат само в постен вариант, а другите не могат да си я представят без месо. Едното е сигурно - всеки знае най-добрата рецепта за доматена супа 😄 Така че, ето ви рецептата за най-вкусната доматена супа в полски стил! 😉

Съставки (около 4 порции):

За бульона:

- 2 л вода
- 2 цели пилешки бутчета
- 2 големи моркова
- пащърнак
- малка глава целина или парче голяма глава
- стрък праз
- 1 глава кромид
- няколко зърна бахар и черен пипер
- 1 дафинов лист
- връзка магданоз
- опционално лиофизирани билки
- сол

Допълнително:

- 1 малка глава кромид, нарязан на ситно
- 1 с.л. масло
- 1 ч.л. доматено пюре
- 500 мл пасата
- паста според предпочитанията
- сметана
- сол, магданоз

1. Слагам всичко за бульона в голяма тенджера, чакам да заври, след това намалям котлона и готвя на среден огън около 1,5 часа.

2. Прецеждам и запазвам месото и морковите. Почиствам местото и го нарязвам на дребно, морковите ги нарязвам на шайби.

3. В същата тенджера запържвам в масло кромид, добавям му малко сол. Пържа бавно на малък огън, докато стане златист. Добавям пюрето, пасатата и целия бульон (около 1,5 л). Добавям сол при необходимост и готвя 15 минути.
 
4. Слагам фиде в супата и готвя до готовност. Ако не обичате преварена паста, сварете я в отделна тенджера. Когато супата е готова, изключвам котлона и наливам малко сметана в чаша. Добавям към нея един черпак от супата, разбърквам и повтарям два пъти. След това изсипвам всичко в тенджерата. Количеството на сметаната зависи от нашите предпочитания.

✔️ Поднасям с магданоз. Без него няма да е същото.
✔️ Много хора използват заквасена сметана, но майка ми винаги използваше сладката и за мен това е идеалният вариант.
✔️ В сезона желателно е да се използват пресни домати вместо пасатата. Тогава ги нарязваме на ситно, запържваме в масло, след като запържим кромида, и натискаме хубаво с преса за картофи (или пасираме).
✔️ Целината и пащърнакът са нужни само за бульона. Можете да ги добавите в някаква салата, плънка за нещо или да ги добавите в супата, ако не ви пречат. На мен не ми пасват. 
Майорана и чубрица Theme by BD.