Търси в блога

Моето пилешко къри от леснодостъпни съставки




Писала съм вече за историята на това къри в Инстаграм. Това е едно от първите "по-странни" ястия, които съм правила. Исках да изляза от зоната си за комфорт, но не знаех нищо за кърита и азиатската кухня, не бях използвала кокосово мляко даже. Къри пастата замених с къри на прах и лютивка, след това започнах да добавям доматено пюре. И знаете ли какво? До днес това е едно от любимите ни кърита вкъщи. Има приятно балансиран вкус. Идеално е за начинаещи, но съм сигурна, че ще се хареса на всеки.

Съставки (около 4 порции):

За маринатата:

- 1,3 кг пилешко филе
- сок от 1 лимон
- 5 скилидки чесън, смачкани
- ¼ ч.л. чили на люспи (или повече, ако искате да е люто)
- парче джинджифил, настърган
- около 1 с.л. олио
- сол, черен пипер

За соса:

- 2 глави кромид, нарязани на едро
- 2 с.л. доматено пюре, с връх
- 1 с.л. къри на прах
- ½ ч.л. куркума
- 1 ч.л. червен пипер (или лют червен пипер)
- 1 ч.л. кафява захар
- 1 консерва кокосово мляко
- 400 мл сметана (използвам 22%)
- сол, черен пипер

1. Нарязвам местото на малки парчета и го слагам в купа. Добавям останалите съставки за маринатата и разбърквам хубаво. Ако имам време, оставям всичко да се маринова за половин час.

2. В голяма тенджера запържвам кромид. Правя го на среден огън и пържа бавно, докато стане златист. След това добавям месото и увеличавам котлона. Разбърквам и запържвам месото от всяка страна. При такова количество месо, бързо ще почне да се готви вместо да се пържи, това не е проблем. Бъркам, докато спра да виждам сурово месо.

3. Добавям останалите съставки - пюрето, подправките, кокосовото мляко и сметаната. Разбърквам хубаво, чакам да заври, след това намалям котлона и готвя всичко на среден огън, докато сосът се сгъсти , а вкусовете се смесят (20-30 минути). Накрая пробвам и добавям сол, ако е необходимо.

✔️ Поднасям с ориз и/или плосък хляб, но чудесно му пасва даже хрупкава багета.
✔️ Ако случайно имате червена къри паста, сложете 1 с.л. от нея и съответно намалете количеството на пюрето. По същия начин можете да направите с лютивка.
✔️ След като писах за това къри в стори, получих съобщение, че в Германия се прави подобно къри, но се добавя в него ананас. Звучи като интересна идея 🙂

Майорана и чубрица Theme by BD.