Търси в блога

Шоколадов облак - сладкиш с вишни и сметанов крем



Когато говорим за десерти, в 99% от случаите правя само такива, които са много лесни. Сложните сладкиши ме притесняват, а няма смисъл един десерт да ни причинява стрес, нали? 😄

Този сладкиш изпълнява две най-важни условия - лесен е и е наистина вкусен. Когато блатът се охлажда, централната му част леко пада и точно такъв ефект търсим. Тази вдлъбнатина е идеалното място за вишните и крема. А самият блат е невероятен - леко е влажен, но не е тежък. Нещо между кейк и брауни. Неповторим!

Намерих тази рецепта в полския блог "Kwestia smaku", но Найджела Лоусън има подобна рецепта за cloud cake. Леко промених количествата и добавих вишните, защото обожавам тази комбинация - шоколад, вишни, сметана. В сезона вместо тях ще паснат някакви пресни плодове отгоре.

Съставки:

За блата:
- 280 черен шоколад (70% или повече)
- 150 г масло
- 6 яйца
- 150 г фина захар

За крема:
- 200 мл сметана 30% или повече
- 250 г маскарпоне
- 2 опаковки захар с ванилия (по 10 грама)

Допълнително:
- 300 г вишни
- захар според предпочитанията
- 1-2 ч.л. царевично нишесте

Желателно е яйцата да са на стайна температура. Съставките за крема трябва да са добре охладени.

1. Загрявам фурната на 175 градуса и приготвям кръгла форма с диаметър 24 см.

2. Начупвам шоколада и го слагам в малка касерола заедно с маслото. Затоплям ги на слаб огън. Целта е да се разтопят и да се смесят без да се загряват много.

3. Приготвям две купи. В едната слагам 2 цели яйца и 4 жълтъка. Останалите 4 белтъка слагам в друга купа (после ще ги разбивам).

4. Разбивам яйцата с тел, след което добавям сместа от шоколад и масло. Бърквам, докато получа гладка смес.

5. Разбивам белтъците на твърд сняг, след което постепенно добавям захарта, разбивайки непрекъснато. Пяната трябва да стане твърда и плътна.

6. Добавям пяната към шоколадовата смес на две партиди. Разбърквам внимателно с лъжица, докато съставките се смесят.

7. Изсипвам всичко във формата и я слагам във фурната. Трябва да е готово за около 35 минути (може да се провери с клечка).

8. Изваждам кейка от фурната и го оставям да изстине изцяло. През това време централната част ще падне малко.

9. Приготвям вишните в малка тенджера. Готвя ги първо без захар, а когато се редуцират малко, добавям захарта и продължавам да готвя на малък огън, бъркайки от време на време. Накрая добавям малко царевично нишесте смесено с малко вода, за да може да се сгъсти малко сместа. Оставям я да се охлади.


10. Приготвям крема. Слагам всички съставки в купа на робота и разбивам, докато получа гъст и пухкав крем (около 2 минути).


11. Върху блата слагам вишните, а върху тях крема. Може да се сервира веднага или да се съхранява в хладилник.

 


 

Майорана и чубрица Theme by BD.