Търси в блога

Моят свински гулаш




Гулашът е унгарско ястие, но от години присъства в полската кухня и се превърна вече в класика. Майка ми прави страхотен гулаш, но нейният е семпъл - съдържа само кромид и месо. Моята версия е доста по-различна. Обичам да му добавям много неща, които го правят богат на вкус и много ароматен.

Съставки:

- 1,5 кг свинско месо (например плешка)
- сол, черен пипер
- няколко сушени гъби
- 2 големи глави кромид или 3 средни, нарязани на едро
- 5 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 червени чушки, нарязани на средно големи парчета
- 2 средни моркова, нарязани на малки кубчета

- малко парче хляб, може да е сух
- 5 сушени домата, нарязани на малки парчета
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. червен пипер
- лют червен пипер според предпочитанията
- 1 с.л. майорана
- ½ с.л. риган
- 1 дафинов лист
- сол, черен пипер
- опционално 2-3 с.л. соев сос
- около 600 мл вода

1. Заливам гъбите с 300 мл гореща вода. Нарязвам месото на парчета и го поръсвам със сол и черен пипер.

2. Приготвям всичките съставки, гъбите нарязвам на малки парчета и запазвам водата.

3. В голяма тенджера запържвам в зехтин месото на партиди (2-3, в зависимост от големината на тенджерата). Искам месото да се запържи хубаво от всяка страна. Като е готово, го слагам в голяма чиния.

4. В същия тиган запържвам до прозрачност кромид с чесън. Добавям чушките и морковите и продължавам да пържа няколко минути. Наливам водата от гъбите, обирам всичко, което се залепи по дъното (деглазиране) и добавям месото, гъбите и останалите съставки.

5. След като заври, го готвя на бавен огън около 1 час и 40 минути. По средата на готвенето проверявам пак, дали трябва да се добави сол. Същото правя накрая, добавям и черен пипер, ако е необходимо. 

6. Накрая имаме три опции - да не добавяме нищо, да добавим бяло брашно или да добавим нишесте. Нишестето дава по-нежен и по-аксамитен завършек, но аз най-много обичам да добавям малко бяло брашно, както прави майка ми. За целта слагам 2 ч.л. брашно в малък буркан, добавям малко вода, раздрусвам хубаво буркана и наливам всичко в тенджерата. Готвя още 2-3 минути, бъркайки.


✔️ Може да се поднася с картофи, хляб, полента, голямо картофено кюфте, ориз даже, но любимата ми комбинация е гулаш плюс гречка 🧡
✔️ Предполагам, че парчето хляб може да учуди, но придава хубава плътност на соса.

 



 

Майорана и чубрица Theme by BD.