Търси в блога

Кюфтенца от нахут и вкусната им компания

 

Поредни веге кюфтета в профила ми. Вкусни са, но истината е, че не са нито по-добри, нито по-лоши от останалите. В тази рецепта не става дума само за тях. Магията е в съчетанието на вкусовете, в тези всички добавки, които правят ястието това, което трябва да бъде. Малко хумус, салата с булгур, божествена мухамара и сос с тахан за завършек. И питка с джобче. Моите не бяха сполучливи, но ще ги усъвършенствам. Ще пасне също всякакво друго хлебче. А на следващия ден всичко радва с вкуса си по същия начин.

🌿 Съставки за кюфтетата (около 15):

- 1 консерва нахут
- 2 скилидки чесън
- ½ глава кромид
- сол, черен пипер
- ½ ч.л. кимион
- ½ ч.л. кориандър
- опционално малко кардамон
- ½ чаша овесено брашно (смлени овесени ядки)
- накълцан магданоз и пресен лук

Пасирам нахута заедно с чесъна и кромида. Добавям останалите съставки. Хубаво е сместа да си почине малко, но ако нямате време, няма проблем. С влажни ръце оформям малки кюфтета и ги пържа на тиган от всяка страна.

🌿 Първо сложих малко хумус в чинията. Този беше купешки. Върху него наредих кюфтенцата, а до тях сложих мухамара, салатата и питката. Всичко полях със соса от тахан.

🌿 За салатата сварих в зеленчуков бульон около половин чаша булгур. Добавих нарязани на малки кубчета зеленчуци - половин краставица, няколко чери домата, половин глава кромид плюс няколко стръка магданоз. Смачках една малка скилидка чесън. Поръсих със сол и полях със зехтин и сок от лимон. Разбърках.

🌿 Питкте с джоб направих сама, но имат нужда от подобрение. Ще пасне също лаваш, друг плосък хляб или даже обикновено хлебче. Каквото искате, важно да можем с него да оберем всичките вкусове накрая 😉

🌿 Мухамара ме впечатли. Това определено беше слънцето на това съчетание. За първи път я направих и беше една от най-вкусните разядки, които съм правила в живота. Без нея няма да е същото. Заслужава отделен пост, така че утре ще кача рецептата.

🌿 За соса сложих в малка купичка три лъжички сусамов тахан. Добавих малко сол, сок от лимон и вода, за да има по-течна консистенция. Сосът трябва да се разбърка хубаво, за да е хомогенен. Моят тахан беше пълнозърнест, затова добавих също малко мед, за да балансирам горчивината му.

 



 

Майорана и чубрица Theme by BD.