Търси в блога

Мухамара - разядка от печени чушки и орехи


Това е една от най-вкусните разядки, които съм правила в живота. Мухамара идва от сирийската кухня, но се приготвя и в други арабски страни. Прави се от печени чушки и орехи. Има много рецепти, които се различават по-малко или повече, но аз реших да се базирам върху рецептата от книгата "Falastin" на Sami Tamimi и Tara Wigley. Между другото, това е една от любимите ми книги в кулинарната ми библиотека. Горещо я препоръчвам.


Мухамара е лесна за приготвяне, но изисква три по-специфични съставки, за които пиша по-подробно по-надолу.

Съставки (за една купичка, около 3 порции):

- 3 червени чушки
- зехтин
- 50 г орехи
- ½ глава кромид, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, смачкани
- 1 ч.л. доматено пюре
- 1 ч.л. кимион
- ½ пул бибер*
- 10 г панко галета**
- 1 ч.л. сок от лимон
- 1 ч.л. меласа от нар***
- сол (около ½ ч.л.), черен пипер
- малко орехи и зехтин за гарниране, магданоз

* пул биберът е лют пипер, но е леко пикантен и има плодов аромат, ако го нямате, можете да го замените с чили на люспи смесено с малко сладък червен пипер
** панко галетата е японска галета, която е по-едра и по-хрупкава от обикновената, евентуално може да се замени с домашна галета
*** меласата е гъст сироп, може да се намери в турски или арабски магазини, аз за съжаление намерих само сироп с нар с лош състав, ако нямате достъп до нея, евентуално можете да сложите повече сок от лимон и малко мед

1. Загрявам фурната на 160 градуса с вентилатор. Като се нагрее, слагам вътре орехите и ги пека 8 минути. Изваждам ги и загрявам фурната на 220 градуса.

2. Слагам чушките върху тава покрита с хартия за печене и ги поливам с малко зехтин. Пека, докато чушките почернеят малко (около 40 минути). След това ги слагам в купа, покривам с чиния и ги оставям да изстинат малко.

3. Запържвам на тиган кромид в 2 лъжици зехтин. Правя го на среден огън за около 7 минути. След това добавям чесъна, доматеното пюре и подправките. Пържа още половин минута.

4. Беля чушките и ги слагам в съд за пасиране. Добавям останалите съставки освен орехите и ги пасирам за около 30 секунди. Сместа не трябва да е изцяло хомогенна.

5. Добавям орехите и пак пасирам за около 20 секунди.

6. Пренасям в купа и поливам със зехтин. Поръсвам с орехи, може да се поръси също с накълцан магданоз.
Майорана и чубрица Theme by BD.