Търси в блога

Супа от лапад в полски стил




- Не, аз супа от лапад няма да ям - каза спътникът ми в живота. Отговорих, както винаги отговарям в подобни ситуации. - Ще е вкусно, ще видиш. И беше.

Ако не ви е писнало от рецептите за лападени супи, ето още една. Въпреки, че няма месо, може да се каже, че е в полски стил. Има корен магданоз, морков, целина и картофи, прави се с бульон, който значително обогатява вкуса ѝ и няма застройка с кисело мляко, а се добавя сладка сметана, благодарение на която вкусът е по-нежен.

Съставки (3-4 порции):

- около 3 с.л. масло
- голяма глава кромид, нарязана на ситно
- 1 малък корен магданоз (евентуално пащърнак), рендосан
- 1 голям морков, рендосан
- малко парче целина, рендосана
- 1,5 л бульон (използвам зеленчуков)
- 3 големи картофа, нарязани на малки кубчета
- сол, черен пипер
- 1 ч.л. сушен девесил
- опционално лиофизирани билки/зеленчуци
- 3 скилидки чесън, смачкани
- около 250 г почистен лапад
- 50-100 мл сметана
- сварени яйца

1. Запържвам кромида в голямо количество масло (около 2 с.л.) с малко зехтин, добавям също малко сол. Пържа на среден огън за няколко минути.

2. Добавям рендосаните зеленчуци и ги запържвам за няколко минути, докато омекнат. Добавям бульон, картофите и подправките. Чакам да заври, намалям котлона и готвя, докато картофите омекнат (около 20 минути).

3. Междувременно нарязвам лапада на ситно. В тиган разтапям около 1 лъжица масло и запържвам чесъна за половин минута. Внимавам да не загори. Добавям лапада и го запържвам за 3-4 минути. Поръсвам със сол и черен пипер.

4. Добавям запържения лапад в супата и я готвя още 5 минути. Пробвам и добавям сол, ако е необходимо.

5. Изключвам котлона и сипвам сметаната в чаша. Добавям към нея един черпак от супата, разбърквам, повтарям още два пъти и изсипвам всичко в супата. Поднасям с яйце.

✔️ Супата е доста гъста, ако предпочитате по-течни супи, можете да добавите малко повече бульон.

Майорана и чубрица Theme by BD.