Търси в блога

Зелена шакшука със заатар


Това е най-лесното и най-бързото нещо, което можем да направим със зелениите. Аз използвах спанак и лапад, но можете да сложите коприва, киселец, манголд даже, но той ще има нужда от малко повече време за да омекне. Заатар дава чудесен завършек и пасва тук перфектно, но ако го нямате, можете да сложите други подправки, също ще е вкусно.

Съставки (приблизителни за един голям тиган):

- средна глава кромид, нарязана на ситно
- няколко скилидки чесън, нарязани на ситно
- няколко стръка пресен лук, нарязани, бялата и зелената част отделно
- няколко големи шепи спанак и лапад или други зелении, измити и нарязани
- сол, черен пипер
- яйца
- натрошено сирене
- срирача, друг лют сос или чили на люспи
- заатар* или други подправки

Запържвам кромида, бялата част на зеления лук и чесъна в щедро количество зехтин. Правя го на среден огън за няколко минути. Добавям зелениите и ги запържвам за 3-4 минути, докато намалят обема. Поръсвам със сол и черен пипер, разбърквам и правя дупчици, в които чукам яйцата. Поръсвам всичко със сирене, слагам капак и чакам яйцата да са готови. Имайте предвид, че след изключването на котлона, яйцата продължават да се готвят още. Аз ги изпуснах малко 😉

Поръсвам със зелената част на пресния лук, слагам няколко капки срирача, поръсвам яйцата със сол и черен пипер, а всичко щедро със заатар. Поднасям с хляб намазан с масло.

*Заатар е арабска смес от подправки, която можете да направите сами. Това е примерна рецепта:

Запържете 1 с.л. сусам на сух тиган. Трябва да стане златист, внимавайте да не загори. В хаванчето стрийте хубаво 3 с.л. мащерка. След това добавете 2 ч.л. сумак, малко сол, стрийте още малко, смесете със сусама. Можете да добавите други билки като риган, майорана.

 


 

Майорана и чубрица Theme by BD.