Търси в блога

Japchae - стъклени нудли по корейски




Казват, че това е ястие, което се харесва на всеки. Леки стъклени нудли се съчетават перфектно със запържени зеленчуци и месо, а сосът идеално ги обединява. Тук не ви трябва нито гочугару, нито гочуджанг, съставките са прости, приготвянето също. Традиционно всяка съставка би трябвало да е запържена поотделно, за да можем максимално да запазим вкуса на всяка от тях, но за щастие намерих рецептата на @koreanbapsang и като нея запържих по две съставки едновременно, за да спестя малко време.

Съставки (3-4 порции):

- 200 г стъклени нудли
- голяма връзка спанак
- 1 морков, нарязан на тънки ленти
- 1 червена чушка, нарязана на ленти
- ½ зелена чушка, нарязана на ленти
- ½ глава кромид, нарязана на полумесеци
- 3 гъби шиитаке или печурки, нарязани
- 200 г телешко (аз използвах свинско бон филе), нарязано на тънки ленти
- пресен лук

За соса:
- 3 скилидки чесън
- 4 с.л. соев сос
- 2 с.л. захар (например кафява)
- 1 с.л. запържен сусам
- 2 с.л. сусамово олио
- черен пипер


Това са леко модифицирани съставки от рецептата на Korean Bapsang. На нас обаче с такова количество сос ястието не беше достатъчно овкусено. Съветвам ви да приготвите соса според рецептата, но може да се наложи да приготвите още половин или една порция. Евентуално можете до сложите допълнително само соев сос и сусамово олио.

1. Измивам спанака и го слагам във вряща вода, готвя го за половин минута, след това го отцеждам, поливам със студена вода, изстисквам хубаво и нарязвам на малки парчета. Аз използвах спанак, който ми остана от бибимбап.

2. Нарязвам всички съставки предварително. Нудлите приготвям според указанията на опаковката. Когато са готови, ги поливам със студена вода и ги режа с ножица на по-малки парчета (на клипчето забравих да го направя и се сетих за това чак, когато започнах да ги смесвам със соса и зеленчуците, тогава ги нарязах, но ви съветвам да го направите по-рано 😉).

3. В един и същ тиган запържвам всички съставки и след това ги слагам в една голяма купа. Червената чушка пържа заедно с моркова, зелената с кромида, а гъбите с месото. В края на пърженето на местото и гъбите ги поливам с 2 лъжици от соса.

4. В същия тиган запържвам нудлите за една минута заедно с 2 лъжици от соса, разбърквам.


5. Смесвам хубаво всички съставки в голяма купа. Пробвам и овкусявам допълнително, ако е нужно. Слагам в чинии и поръсвам с пресен лук.


✔️ Корейските нудли са от сладък картоф и такива също са достъпни в България, но по-разпространени са тези от боб мунг и аз използвах точно тях, защото ги имах вкъщи.

 

Майорана и чубрица Theme by BD.