Търси в блога

Как да направим бешамел?

Майка ми никога не е правила бешамел и дълги години това беше за мен нещо непознато. После все си мислех, че е нещо сложно, бях сигурна, че ще ми загори или ще стане на бучки. Но, когато за първи път хапнах мусака в Гърция и се влюбих в нейния вкус, реших, че е крайно време да се науча да го правя. Лесно е, просто трябва да бъркаме търпеливо 🙂

Моята базова рецепта за бешамел е тази, която научих преди няколко години:

- 2 с.л. с връх масло
- 2 с.л. с връх бяло брашно
- 1 пълна чаша прясно мляко

От тези пропорции се получава доста гъст сос, какъвто се вижда на клипчето. Идеален е за един пласт, например върху мусака или зеленчуци. Но когато правя лазаня, ми трябва по-течен сос и тогава увеличавам малко количеството на млякото и правя двойна порция, защото го слагам и вътре.

Как се приготвя?

1. Подготвям всичките съставки.

2. В малка тенджера разтапям маслото. След това добавям брашното и енергично бъркам с бъркалка, за да няма бучки. Продължавам около половин минута.

3. Изключвам котлона и добавям мялкото. По принцип не е задължително да се изключва, но го видях в едно кулинарно предаване и винаги така правя. Бъркам енергично, за да няма бучки и след това включвам пак котлона на средна степен (при мен 5 от 10).

4. Търпеливо бъркам и чакам да започне да се сгъстява. Не увеличавам котлона и не го оставям без наблюдение. Един път не го бърках редовно, правех едновременно други неща и го изгорих. Гадно е, защото трябва да се прави отначало, няма начин да се спаси. Когато започне да бълбука, го готвя, докато получа желаната консистенция. Бъркайки непрекъснато, разбира се.

5. Овкусявам със сол и индийско орехче. Понякога добавям и малко черен пипер. Готово 🙂

Майорана и чубрица Theme by BD.