Търси в блога

Ферментирали репички или други зеленчуци

 


Трябва да правим повече ферментирали зеленчуци! Това го казвам и на себе си. Ползите им за нашето тяло са огромни, а се правят толкова лесно. Трябват ни само буркан, вода, сол и евентуално някакви подправки. И зеленчуци, разбира се. Магията се случва сама пред очите ни.

Това са четири лесни стъпки, с които можем да направим всякакви ферментирали зеленчуци:

1. Приготвяме буркан. Най-често можем да прочетем, че трябва да е сварен или полят с вряща вода. Аз го вадя от миялната. Режем зеленчуците - в този случай репички и кромид. Приготвяме подправки - тук добавих 1 скилидка чесън, около 1 ч.л. синап и около ½ ч.л. зърна розов пипер.

2. Приготвяме саламурата. Приема се, че се слага 20-30 грама сол на 1 литър вода. Сложих 25 грама. Ако правим само един буркан, можем да приготвим ½ литър саламура. На много места ще прочетете, че водата трябва да е преварена, аз използвам филтрирана. Използвам морска сол, евентуално хималайска, както на клипчето.

3. Пълним буркана с подправките и зеленчуците, след което наливаме саламурата.

4. Слагаме отгоре фолио или притискаме с нещо, за да няма зеленчуци, които не са потопени в саламурата.

И после чакаме. Проверяваме всеки ден, дали всичко е потопено. Не затваряме добре капака, за да могат да излизат газовете. Според мен, най-вкусните са на 7 ден, но това изцяло зависи от вашите предпочитания. След това, бурканът може да се сложи в хладилника.

Лесно е, нали? 🙂

Преди седмица и нещо видях, че @cooking_withdimana направи ферментирал ревен, така че наистина всичко може да се ферментира 😄 Напишете вие какво ферментирате и какви подправки слагате. Нека да съберем идеите.

Тези репички са страхотни за сандвичи, но могат да се нареждат по друг начин или да се слагат и цели. Кромидът също става много приятен.

Тук трябва да напиша още едно нещо. Моите репички за съжаление не бяха пресни и хрупкави, което се вижда на клипчето, но го установих чак, преди да го направя. Препоръчвам ви да използвате здрави, пресни зеленчуци 🙂

Майорана и чубрица Theme by BD.