Търси в блога

Алфахорес - едни от най-вкусните бисквити на света

 

Разбрах за тези бисквити от детската книга на дъщеря ми. Кратко време след това @tasteatlas пусна списък с най-вкусните бисквити на света. Алфахорес се пласираха на второто място, а аз знаех вече, че скоро трябва да ги направя. Малко се притеснявах, защото не съм много по правенето на десерти, но процесът се оказа лесен, а резултатът беше уау. Благодарение на нишестето и това, че не се използват цели яйца, а само жълтъци, алфахорес са като облак. Едновременно пухкави и ронливи, просто неустоими.


Съставки (за около 10-12 цели бисквити):

- 150 г царевично нишесте
- 100 г бяло брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 75 г пудра захар
- 100 г меко масло
- 2 жълтъка, на стайна температура
- настъргана кора от един лимон
- 1 ч.л. ванилия (можете да сложите захар с ванилия, тогава намалете количеството на захарта)
- консерва варено кондензирано мляко (дулсе де лече)
- опционално кокосови стърготини

1. Пресявам нишестето, брашното и бакпулвера в купа.

2. В друга купа разбивам с миксер или кухненски робот захарта заедно с маслото. Когато сместа стане пухкава, добавям един жълтък, след това другия и продължавам да разбивам. Когато се смесят, добавям ванилията и кората на лимон, разбивам няколко секунди и изключвам миксера.

3. Добавям брашната и на ръка набързо омесвам всичко. Целта е съставките само да се смесят. Важно е да не се меси дълго.

4. Оформям тестото на топка, която сплесквам и увивам в стреч фолиото. Тестото може да се рони, топката няма да е идеална. Слагам го в хладилника за половин час.

5. След това разделям тестото на две части, които слагам поотделно между два пласта фолио. Всяка част разточвам на дебелина около 8-10 мм (моите са малко по-тънки). Връщам ги отново в хладилника за 20 минути и загрявам печката на 180 градуса.

6. Изрязвам нежно кръгли бисквити и ги слагам върху тава покрита с хартия за печене. Трябва да се получат около 20-24.

7. Пека ги около 10 минути (но това зависи от големината им). Целта е да останат бели, а не да хванат загар. Оставям ги да изстинат.

8. Последната стъпка е да сложа слой дулсе де лече между две бисквити. Това може да се направи с шприц или с лъжичка. След това опционално могат да се овалят отстрани в кокосови стърготини.

 


 



Майорана и чубрица Theme by BD.