Търси в блога

Бигос от пролетно зеле


Сигурна съм, че когато гледате тази снимка си мислите "Каква е тази зимна манджа?" 😁 Но в Полша това е типично пролетно ястие. Писала съм ви вече за бигос, а в записаните сторита в моя Инстаграм профил показвам как го правя. Това е традиционно полско ястие, което има много лица. Зимният бигос е тежък и ароматен. Прави се от кисело и прясно зеле с много месо и се готви няколко дни подред. Този обаче е пролетната му версия. Нежна, по-лека, само от няколко съставки и се прави бързо. Обожавам го! Яде се задължително с хляб намазан с масло. Иначе няма да е същото.

Съставки (за около две големи порции):

- няколко сушени гъби, накиснати в 200 мл гореща вода
- около 200 г пушен бекон, нарязан на кубчета
- 1 голяма глава кромид, нарязана на кубчета
- 1 дафинов лист
- средна глава младо зеле (около 1 кг), нарязана на ленти
- 1 с.л. доматено пюре
- сол, черен пипер
- връзка копър, нарязан на ситно

1. В голяма тенджера запържвам за няколко минути бекон, след това добавям кромид и дафинов лист. Продължавам да пържа 2-3 минути.

2. Добавям гъбите заедно с водата. Гъбите могат да се нарежат, но това не е задължително. Деглазирам, ако има нещо залепено по дъното на тенджерата.

3. Добавям зелето. В началото ще се струва, че е много, но за 3-5 минути ще намали обема, тогава добавям пюрето, сол и черен пипер. Намалям котлона, слагам капак без да захлупвам тенджерата докрай и готвя около половин час, бъркайки от време на време.

4. Накрая добавям копър и сол и черен пипер, ако е необходимо. Готвя още 5 минути. Ако има прекалено много течност, увеличавам котлона през това врвме и бъркам.

5. Поднасям с хляб намазан с масло.

✔️ Вместо бекон може да се добави наденица, могат да се сложат и двете неща, но аз предпочитам да няма толкова месо.
✔️ Вкусно е също без месо. Тогава ви препоръчам да сложите малко повече гъби, 1-2 лъжици соев сос и няколко сушени домата нарязани на ситно.

Майорана и чубрица Theme by BD.