Търси в блога

Полска супа от жълт грах


На полска вълна съм явно, затова ето още една рецепта от детството ми - супа от жълт грах. Ако обичате супа от леща или боб, и тази би трябвало да ви хареса. Жълтият грах може да се купи в гръцки магазини под името фава или в Берьозка, където го купувам аз (по-евтин е 😉). Киселото зеле е абсолютно опционално и даже повечето поляци не го слагат, но аз съм свикнала да ям тази супа по такъв начин. А ако можем да добавим в ястието ни нещо полезно, защо да не го направим.

Има няколко варианти на тази супа, включително така наречен "войнишки", който съдържа различни видове месо - пушени ребра, наденици и бекон. Моята версия съдържа само бекон, но ако предпочитате, използвайте наденица. Хубаво е обаче да е пушена.

Съставки (около 3 порции):

- 1 чаша жълт грах, накиснат за цяла нощ във вода
- дафинов лист, няколко зърна черен пипер и бахар
- 1 морков
- 1 корен магданоз (или пащърнак)
- малко парче целина
- 2-3 картофа
- 1 голям кромид
- 100-200 г пушен бекон (в зависимост от предпочитанията ви)
- 1 с.л. майорана
- 1 смачкана скилидка чесън
- сол, черен пипер
- опционално кисело зеле

1. В 2 литра вода слагам накиснат за цяла нощ, след това отцеден и изплакнат грах. Добавям дафинов лист, бахар и черен пипер. Чакам да заври и намалям котлона.

2. Докато грахът започва да се вари, приготвям зеленчуците. Моркова нарязвам на кубчета или шайби, а магданоза и целината на кубчета. Добавям ги 15 минути по-късно, осолвам и готвя всичко, докато грахът е мек. Това за колко време ще стане зависи от граха. На мен ми отне около 50 минути.

3. Докато супата се готви, нарязвам кромида и бекона на малки кубчета. В тиган запържвам първо бекона. Не добавям допълнителна мазнина. След 2-3 минути, добавям кромида и запържвам всичко, докато кромидът омекне. Нарязвам картофите на кубчета.

3. Когато грахът е мек, добавям в тенджерата останалите съставки (кромид, бекон, картофи, майорана, чесън). Добавям черен пипер и сол, ако е необходимо. Продължавам да готвя, докато картофите са готови.

✔️ В тази супа желателно е грахът да започне да се разварява. Ако купите цели грахчета, ще имат нужда от повече време, но най-често се продават натрошени на половина.

Майорана и чубрица Theme by BD.