Търси в блога

Купа вдъхновена от непалското ястие Samay Baji


Това не беше най-вкусното нещо, което съм яла в живота. Прекарах в кухнята прекалено много време, а вкусът беше прекалено посредствен. Но реших да го споделя, защото отделните компоненти на тази чиния са интересни, особено три от тях се оказаха много вдъхновяващи.

Тази чиния е вдъхновена от ястието Samay Baji от кухнята на племето невар. Възприема се, че това е емблематично ястие за неварската общност, но интересното е, че се превърна в едно от най-прочутите непалски ястия. Подчертавам, че това е само вдъхновение, защото част от съставките трудно могат да се купят тук, а самото ястие има прекалено много компоненти.

Какво има в моята чиния?

1. Пържено варено яйце.

 

Единственото нещо, което наистина ме учуди 😁 Запържваме ⅓ ч.л. куркума и пържим варени яйца (цели или нарязани на половина). След това ги поръсваме със сол и кимион.

 


2. Салата от боб.

 

Традиционно трябва да е сорт "черно око". Запържваме за кратко 1 ч.л. куркума, добавяме сварен боб (300 г), поръсваме с подправки - сол, 1 ч.л. кимион, 1 ч.л. лют червен пипер. Запържваме за кратко, добавяме още малко мазнина (в Непал се използва синапено олио) и салатата е готова.

Много ми хареса този начин на приготвяне на фасул. Ще го повтарям, но с други подправки.

 


3. Салата от картофи.

 

Три сварени картофа нарязваме на кубчета и приготвяме по същия начин като боба.

 


4. Chicken choila.

 

Обескостени пилешки бутчета (използвах 600 г гърди) нарязваме на парчета и запържваме на тиган. В началото поръсваме с 1 ч.л. куркума и разбъркваме. Когато покафенеят и са готови, ги слагаме в купа и добавяме: сол, 1 ч.л. лют червен пипер, 1 ч.л. кимион, 3 смачкани скилидки чесън, рендосано парче джинджифил, джинджифил и чесън нарязани на ленти (много, нарязана зелена люта чушка, сок от половин лайм (или лимон), нарязан домат (нямах и пропуснах), зелен лук, кориандър (пропуснах).

 


5. Палачинка от накисната леща.

 

Непалците използват сорт black gram, аз направих палачинки от червена леща и скоро ще ви напиша повече за тях в отделен пост.

 


 6. Киноа.

 

Абсурдно непасваща, но когато разбрах, че няма да мога да направя автентично ястие, реших, че ще заменя poha (сплескан, изсушен, хрупкав ориз) с киноа, защото нямах желание да ям ориз.

 


Със сигурност нещо, което липсваше в тази чиния, а би могло да внесе малко разнообразие и вкус, са някакви мариновани зеленчуци или плодове. Много често се прави също спанак овкусен с лют пипер и (учудваващо 🤣) кимион.

Майорана и чубрица Theme by BD.