Търси в блога

Jhol momo - непалски дъмплинги със сос



 

Момо, момо, чудесни момо... Има ли някой, който не обича дъмплинги? Сигурно 😄 Но все пак предполагам, че съм в мнозинството. В момента, в който видях непалските момо, знаех, че искам да ги направя. А версията с ароматния сос ми се стори неустоима. Много често са с пилешко, но аз реших да направя вегетарианския им вариант.

Съставки:

 

За соса/супата:


- 1 ч.л. кимион на зърна

- 1 малка глава кромид, нарязан на ситно

- малко парче джинджифил, нарязан

- 2-3 скилидки чесън, нарязани

- люта чушка, нарязана

- 1 с.л. сусам

- 1 ч.л. кориандър на прах 

- 1 ч.л. куркума 

- 2 големи домата, нарязани (или малко повече от ½ консерва) 

- сол, лют червен пипер

- кориандър (използвах магданоз)

- сок от лимон

За тестото (около 15 момо):


- 250 г бяло брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. мазнина (използвах зехтин)
- около 120 мл вода

Според мен това количество е идеално за двама. Направих го за двама възрастни и две деца и не беше достатъчно 🙂

За плънката:


- парче китайско зеле (аз използвах половин малка глава младо зеле)
- 1 морков, рендосан
- 1 малка червена чушка, нарязана на малки кубчета
- 3 стръка зелен лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, смачкани
- парче джинджифил, рендосан
- черен пипер, сол
- 1 ч.л. мазнина (използвах зехтин)
- опционално лют червен пипер, кориандър, панир (аз щуро добавих малко натрошено сирене)

Да направя точното количество плънка винаги е мисия невъзможна за мен 😄 Използвах около половината от тази плънка, а с останалата част направих вкусни кюфтенца, за които ще има отделен пост. Но ако не искате да ви остава плънка, можете да намалите количествата.

 

Първо приготвям соса.


1. В дълбок тиган запървам зърната кимион за половин минута. Когато започнат да ухаят, добавям кромид и продължавам да пържа 2-3 минути. След това добавям джинджифил, чесън, люта чушка и сусам. Пържа всичко 1-2 минути, след което добавям кориандър и куркума и продължавам да пържа половин минута.

 

2. Добавям доматите, сол, лют червен пипер и готвя всичко на среден огън с капак около 5-10 минути. Ако искаме по-течна консистенция, наподобяваша на супа, можем да добавим вода. Аз добавих. 1 минута преди края на готвенето, добавям накълцан кориандър.

 

3. Пасирам всичко добре и накрая добавям сол и сок от лимон. Количеството зависи от предпочитанията ви.

 

След това приготвям плънката и тестото.


1. Нарязвам зелето на много тънки лентички и го слагам в гевгир. Поръсвам със сол и намачквам леко.

2. В купа сипвам брашно, добавям сол и зехтин, и разбърквам всичко. Постепенно добавям водата и започвам да смесвам всичко. В зависимост от брашното, може да се наложи да се използва повече вода. Меся няколко минути. Тестото трябва да е възможно най-гладко. Оформям го на топка, оставям в купата, която захлупвам с чиния и го оставям да почине, докато направя плънката.

3. В голяма купа слагам всички съставки за плънката. Накрая добавям зелето, което изстисквам хубаво преди това. Овкусявам със сол и черен пипер.

4. Разделям тестото на две части. Разточвам първо едната, след което изрязвам кръгли форми с чаша. По средата слагам една пълна лъжичка от плънката и се опитвам 😅 да направя хубави кръгли дъмплинги, прищипвайки тестото (в интернет има клипчета). Моите хич не са хубави, но това няма значение. Продължавам, докато свърши тестото.

5. Момо се приготвят на пара. Аз използвах уред за готвене на пара. Хубаво е повърхността, върху която се слагат да се намаже с малко мазнина, за да не залепнат. Трябва да са готови за около 10-12 минути, но това зависи от големината им.


✔️ Правилото при разточването на тестото за дъмплинги е - тънко, за да са вкусни и да не са твърди, но не прекалено, за да не се разкъсат.

 

✔️ Поднасят се в купа. Първо наливаме соса/супата, слагаме вътре момо и опционално можем да добавим някакъв лют сос.

 


 




Майорана и чубрица Theme by BD.