Търси в блога

Сарми в полски стил с младо зеле и плънка от перлен ечемик и кайма




Това са най-вкусните сарми, които съм правила в живота. Традиционните полски сарми, които между другото се казват на полски голомбки (gołąbki), което означава гълъбчета (не питайте защо, но мога да ви кажа, че всяко полско дете в някакъв период от живота си е мислило, че яде гълъби 🤣), са големи, пълнят се с ориз и кайма и се поднасят с доматен сос. Но има и регионални варианти с ечемик и вече мога да ви кажа, че никога повече няма да направя сарми с ориз, защото ечемикът, който има много повече свойства, се съчетава с каймата перфектно.

Нека да не ви уплаши дългият списък от съставките. Повечето са подправки, благодарение на които тези сарми са изключително ароматни и вкусни.

Съставки (около 14 големи сарми):

За плънката:
- 1 чаша перлен ечемик
- 650 г кайма (използвам свинска)
- 1 голям кромид или 2 средни, нарязан на ситно
- няколко стръка пресен лук, нарязани на ситно
- 1 яйце
- 1 скилидка чесън, смачкана
- 1 ч.л. девесил
- 1 ч.л. кориандър
- 1 ч.л. кимион
- 2 зърна бахар, счукани
- 1 ч.л. червен пипер
- ½ ч.л. мащерка
- ½ ч.л. лют червен пипер
- сол, черен пипер

Допълнително:
- 1 средна глава зеле
- 500 мл доматена пасата
- 250 мл (1 чаша) бульон

Опционално:
- 50-150 мл сметана
- 1 с.л. доматено пюре
- 100 мл бульон

1. Сварявам ечемика предварително. На опаковката би трябвало да има указания. Много зависи от това колко е едър. Моят имаше нужда от 1 час и не беше сварен напълно, което е желателно, защото ще продължава да се готви във фурната. За 1 чаша ечемик, сложих 3 чаши вода и сол.

2. В голяма купа слагам всички съставки за плънката. Омесвам хубаво.

3. В голяма тенджера, в която ще се събере зелето, наливам вода със сол и чакам да заври. Почиствам зелето от кочана и го слагам във вряща вода (с дупката отдолу). Целта е да омекне, за да могат лесно да се отделят листата. На младото зеле са му нужни само няколко минути. Накрая обръщам зелето с дупката нагоре и проверявам, дали листата са готови.

4. Загрявам фурната на 180 градуса с вентилатор и намазвам голяма тава със зехтин.

5. Навивам сармите и ги нареждам в тавата. Накрая смесвам пасатата с бульона, овкусявам със сол и черен пипер, и с това поливам сармите.
 
6. Пека около 40 минути. Сармите могат първо да се покрият с фолио и 10 минути преди края да се пекат без него, но аз забравих да ги покрия и ги пекох първо без фолио, а после с него, за да не загорят прекалено много. Иначе лек загар е напълно желан от мен.
 
На този етап ястието е готово, но за мен лично няма сарми без доматен сос със сметана, както прави майка ми, затова след като се изпекат сармите, ги вадя от тавата, изливам всичките сокове в тенджера, добавям още бульон, чакам да заври и добавям малко сметана, но първо я смесвам с един черпак от соса в отделна чаша.
 



 

Майорана и чубрица Theme by BD.