Търси в блога

Перлен ечемик по мексикански


 

За това ястие ме вдъхнови една рецепта в полския блог Kwestia Smaku. Най-много време отнема сваряването на ечемика, но ако не го броим, приготвянето му отнема 20 минути. Супер е за кутия, ако имате възможност да го претоплите, защото е също така вкусно. И е поредна идея как (по вкусен начин 😁) да вкараме ечемика в менюто си. Няма да съжалявате 🙂

Съставки (3-4 порции):

- ⅓ чаша перлен ечемик
- 1 глава кромид, нарязан на ситно
- 1 голяма червена чушка, нарязана на малки кубчета
- 1 средна тиквичка, нарязана на малки кубчета
- 2 скилидки чесън, смачкани или нарязани на ситно
- подправки: кимион, риган, червен пипер, кориандър (по вашия вкус, аз слагам доста), сол, черен пипер
- 1 консерва царевица, отцедена
- 1 консерва червен фасул, отцеден
- пресен лук (и/или магданоз/кориандър)
- опционално: рендосан чедър/кашкавал

1. Сварявам ечемика със сол в 1 чаша вода на много ниска степен. Времето може да е различно. В този случай беше готов за 45 минути. Оставям го за още 15 минути под капак. Ечемикът може да се свари също няколко часа по-рано.

2. Във висок тиган запържвам кромида в зехтин за няколко минути. Добавям чушката, тиквичката и чесъна и продължавам да пържа няколко минути. Искам да се запържат хубаво.

3. Добавям подправките, овкусявам със сол и черен пипер, добавям царевицата и фасула и пържа всичко 1 минута, след което добавям ечемика. Не го отцеждам, даже ако има малко течност в тенджерата - добавям всичко. Запържвам всичко на среден огън и бъркам. Целта е всичко да се стопли и вкусовете да се смесят. Пробвам, овкусявам допълнително, ако е необходимо и изключвам котлона.

4. Поръсвам с чедъра, който ще се разтопи (може да се сложи капак отгоре). След това поръсвам всичко с пресен лук и поднасям.
 
 

 

 

Майорана и чубрица Theme by BD.