Търси в блога

Охлювчета с доматен сос и други неща

 


Тук няма нужда от много думи. Пухкаво тесто, много сос и ароматни добавки - това е комфортна храна, от която всички имаме нужда от време на време. Направих ги с малко салам, маслини и сушени домати, но вие можете да сложите, каквото обичате.

Съставки (за около 14 охлювчета):

За тестото:
- 220 г бяло брашно
- 30 г пълнозърнесто брашно (пшеница/спелта/лимец)
- 160 мл топла вода
- 7 г суха мая
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 с.л. зехтин

За соса:
- зехтин
- голяма скилидка чесън
- консерва белени домати
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. босилек
- ¼ ч.л. мащерка
- щипка канела
- ½ ч.л. захар
- сол
Могат да се използват и пресни билки, ако имате.

Допълнително: салам, маслини, сушени домати, рендосан чедър или кашкавал или каквото обичате

1. Всички съставки за тестото слагам в купата на кухенския робот и меся всичко 10-15 минути. Разбира се, може да се омеси и на ръка. Оставям го да втасва, докато удвои обема (около 1 час, може и малко повече).

2. Междувременно подготвям соса. Запържвам чесъна в зехтин за половин минута (внимавайки да не загори), добавям доматите и подправките. Пасирам до хомогенна смес и готвя до сгъстяване.

Ако използвате цялата консерва домати, както направих аз, сосът ще е малко в повече, ще трябва също да се готви малко по-дълго, за да се сгъсти (около 20 минути). Друг вариант е да прецедите доматите и да използвате само гъстата част.

3. Подготвям голяма тава и я покривам с хартия за печене.

4. Втасалото тесто омесвам за половин минута и след това разточвам на голям правоъгълник (около 25 см × 35 см). Намазвам го със соса и слагам любими добавки. Важно е да не са прекалено много, за да може да се оформи рулото.

5. Навивам тестото на руло и го нарязвам на около 14 парчета. Всяко слагам върху тавата. Охлювчетата не са много стегнати и се разпадат малко, но това не е проблем. Оставям ги да втасат пак за около 30-40 минути. Междувременно загрявам фурната на 220 градуса.

6. Пека ги около 15 минути. Хубави са топли и студени.
 

 
Майорана и чубрица Theme by BD.