Търси в блога

Супа от домати с печен сладък картоф

 


Доматена супа, която повечето обичат, но с по-различен вкус благодарение на печения сладък картоф, който добавя сладост и плътност. В сезона на хубавите домати могат да се използват пресни, а ако искате да качите вкуса на друго ниво, и те могат да се изпекат на фурна заедно с цели скилидки чесън. Както много често при мен, това е базова рецепта, която може да се променя. Сложете други подправки, пресни билки, ако имате, а през есента картофът може да се замени с тиква.

Съставки (около 3 порции):

- 1 голям сладък картоф, нарязан на кубчета
- зехтин, сол, черен пипер, червен пипер, лют червен пипер, пушен червен пипер, чесън на прах
- 1 голяма глава кромид, нарязан на кубчета
- 2-3 скилидки чесън, нарязани
- ½ ч.л. риган
- ½ ч.л. мащерка
- ½ ч.л. червен пипер
- 2 консерви белени домати
- ½-1 литър бульон
- сол, черен пипер
- допълнително: пармезан, крутони

1. Пека сладкия картоф със зехтин и подправките за около 20-30 минути на 200 градуса. В края може да се включи функцията за грил, лек загар е желателен.

2. В тенджера запържвам в зехтин кромида на среден огън за около 5-7 минути. Искам да омекне и да стане златист. Добавям чесъна и подправките (мащерка, риган, червен пипер) и продължавам да пържа около 1 минута.

3. Добавям доматите, сладкия картоф и ½ литър бульон. Пасирам всичко и добавям още бульон, докато получа желаната консистенция. Овкусявам със сол и черен пипер и готвя около 10 минути.

4. Поднасям с крутони и настърган пармезан.

✔️ Обичам, когато крутоните са подправени хубаво. За да ги приготвя, нарязвам хляба на кубчета, поливам го със зехтин и поръсвам с подправките. Смесвам всичко добре и го пека в загрята фурна на 200 градуса. Обичам да поръсвам хляба с червен пипер, малко кимион, чесън на прах, черен пипер и малко сол.
 

 
Майорана и чубрица Theme by BD.