Търси в блога

Къри с броколи и нахут

 


Свойствата на броколите са огромни, включително антиракови. Едно време ги готвех често, особено по време на захранването на децата, защото са много удобни за малки ръчички, но напоследък, не знам защо, ги правя по-рядко. С това къри реших да ги върна в менюто ни.

Съставки (около 3 порции):

- около 700 г броколи, измити и разделени/нарязани на розички
- 1 голяма глава кромид, нарязана, както обичате
- 3 скилидки чесън, смачкани или нарязани на ситно
- парче джинджифил, рендосано
- 2 ч.л. къри на прах
- ½ ч.л. куркума
- 1 ч.л. кориандър на прах
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 консерва кокосово мляко
- 200 мл сметана 22% или повече
- 1 с.л. фъстъчено масло
- 1 консерва нахут
- сол, черен пипер
- допълнително: ориз, шепа фъстъци или кашу, лют пипер на люспи, лайм

1. Приготвям броколите на пара. Искам да са меки, но леко хрупкави. (Ако не искате да ги правите на пара или нямате как, вижте бележките отдолу.)

2. В висок тиган или тенджера запържвам кромида в мазнина (използвам зехтин) на среден огън за около 5 минути. След това добавям чесъна и джинджифила и продължавам да пържа 1 минута. Добавям подправките, пържа по-малко от половин минута и добавям кокосовото мляко, сметаната, нахута (заедно с водата) и фъстъченото масло. Разбърквам добре, овкусявам със сол и черен пипер, чакам да заври, намалям котлона и готвя около 10 минути.

3. След това време добавям броколите, пробвам на вкус, овкусявам, ако е нужно и готвя всичко около 1 минута.

4. Поднасям с ориз, поръсвам с ядки, чили на люспи и изстискан лайм. Страхотно пасват също плоски хлебчета. Тези са на половина пълнозърнести и ще ги намерите в профила ми под името "плоски хлебчета без мая".

✔️ Реших да направя броколите на пара, защото така ми е по-лесно да ги сваря равномерно и да не се разварят, но можете да ги сварите директно в соса. Сложете розичките още в самото начало в соса и ги гответе в него, бъркайки от време на време и внимавайки да не се разварят.
✔️ Ако искате ястието да е веган, сложете повече кокосово мляко вместо сметаната. Друг вариант е да ложите зеленчуков бульон за да има повече течност.
 

 
Майорана и чубрица Theme by BD.