Търси в блога

Палачинки с извара и сос от ягоди

 


Майка ми правеше само палачинки с тваруг (полска извара). Чак като тийнейджърка разбрах, че има хора, които ги ядат солени (шок!) или с шоколад или мед (как така без тваруг?). Също така никога не съм ги свързвала със закуската, защото ние ги хапвахме за обяд.

Палачинките на майка ми бяха по-специални. Тя първо пържи палачинката и после, още на тигана, слага плънката и нагъва палачинката, благодарение на което става леко хрупкава. Накрая всичко се поръсва със захар. Моите са само вдъхновение, но благодарение на изварата, ми напомнят на онзи вкус от детството. Добавих и ягодите, които перфектно се съчетават с изварата.

Съставки (за около 6-8 палачинки):

За плънката:
- 1 опаковка полска извара Pilos от Лидл
- 1 опаковка ванилиова захар
- 3 с.л. кисело мляко
- мед на вкус

За соса:
- 100 г ягоди
- 1 опаковка ванилиова захар
- малко кора от лимон
- щипка канела
- захар на вкус
- 1 с.л. царевично нишесте

1. За да направя плънката, слагам всички съставки в купа и ги мачкам хубаво с преса за картофи.

2. За да направя соса, нарязвам ягодите на малки парчета, добавям останалите съставки (освен нишестето) и ги готвя на среден огън в малка тенджера за около 10 минути, бъркайки от време на време. Накрая смесвам нишестето с малко вода и го сипвам при ягодите. Продължавам да готвя още малко, докато се сгъсти.

Няма да давам рецепта за палачинките, защото предполагам, че всеки има своя. Аз ги правя с прясно мляко и вода, а откакто правя хляб с квас, почти винаги добавям и остатъчен квас.
Майорана и чубрица Theme by BD.