Търси в блога

Ферментирали краставички в полски стил

 


Един голям буркан с прясно ферментирали краставички седеше всяко лято под кухенската маса в родния ми дом. Щом беше празен, веднага се пълнеше наново. Много често вечерях филия хляб с масло и нарязана краставичка. Основните съставки са елементарни - вода, сол и краставички, но за да усетите истинския вкус на полска ферментирала краставичка, ви трябват още няколко съставки - копър (най-добре цветята, но аз нямах такива), чесън, дафинов лист, опционално листа от вишна или грозде и задължително хрян. Възможно, че ще има поляци, които ще ви кажат, че ги правят без него, но аз няма как да се насладя на една краставичка, която не е имала късмет да се докосне до хряна. За съжаление не се намира лесно, аз купих едни мизерен корен в Кауфланд, но разбрах наскоро, че има и сух хрян и мисля, че това също е добър вариант (но не съм пробвала).

Аз приготвих един голям буркан от маслини, в който се събраха 7 краставички. Ако нямате голям буркан и не ви се побират, могат естествено да се нарежат. Поляците обичат също да използват керамични съдове за целта. Изработват се даже специални керамични мини бъчви за ферментиране.

Количеството на съставките е много относително - зависи от големината на съда и от вашите предпочитания. Аз винаги го правя на око. Обичам да има много копър и чесън, но никога не прекалявам с хряна, защото не искам вкусът му да преобладява. Относно саламурата - слагам 1 супена лъжица сол (препоръчвам нейодирана, аз използвам морска) на 1 литър вода. За да ускоря процеса, заливам краставичките с гореща вода.

За този буркан използвах:
- 600 г краставички, добре измити
- 1 връзка копър
- 1 мъничка глава чесън (разрязана на половина)
- около 5 см парче хрян, обелен и нарязан
- 1 дафинов лист
- 2 листа от грозде
- гореща вода и морска сол (1 с.л. на 1 литър вода)

Половината от подправките сложих на дъното на буркана, след това наредих краставичките и сложих другата половина. Залях всичко със саламурата и сложих отгоре капачката, без да я завъртам (бурканът не може да е затворен плътно на този етап). Важно е всичко да е покрито със саламурата. Моите краставички бяха тясно наредени, но ако вашите искат да изплуват, можете да ги притиснете с нещо тежко отгоре.
 
На втория ден вече се вижда, че процесът е започнал. В моята кухня е много топло в момента и нещата се случват бързо. Според мен прясно ферментирали краставички са най-хубави на 3-4 ден, но ви препоръчвам да ги пробвате и да прецените сами. Всеки има различни предпочитания. С всеки ден стават все по-кисели и вкусът им се променя. За да забавите процеса, особено, ако в кухнята ви е сауна, можете да сложите буркана в хладилника.
 

 

Майорана и чубрица Theme by BD.