Търси в блога

Фасул по бретонски - моята изпробвана рецепта

 


Фасулът по бретонски е полска класика. Има страшно много рецепти за него и аз сама доскоро бях го правила по различен начин, но преди около 2 месеца съвсем случайно открих, че вкусът му се вдига на друго ниво, след като му добавим съвсем малко бульон.

Ястието е от тези, които са много лесни и бързи, но едновременно много удовлетворяващи. Добре се съхранява в хладилник, а на следващия ден е еднакво вкусно. Майораната е задължителна, ако искате да постигнете автентичен вкус. Точно тя го отличава от други подобни ястия. Общо взето, следвайте рецептата и трябва да сте доволни от резултата 😁

Съставки (за около 3 порции):
- 150 г пушен бекон, нарязан на малки парчета
- 1 голяма глава кромид, нарязана, както предпочитате
- 1 дафинов лист
- 3 зърна бахар
- 500 г доматена пасата
- 3 консерви бял фасул
- 1 с.л. майорана
- сол, черен пипер
- 100-300 мл бульон (например зеленчуков)

1. В тенджера запържвам бекон. Ако е по-мазен, не слагам мазнина, ако няма много мазнина, правя го в малко количество зехтин. След няколко минути добавям кромид, бахар и дафинов лист и запържвам всичко, докато кромидът омекне.

2. Слагам останалите съставки, но внимавам със солта, защото другите съставки я съдържат. Важно! Отцеждам само две консерви фасул, а едната я слагам цялата (с водата). Ако нещо е залепнало по дъното на тенджерата (зависи от тенджера), можете първо да сипете бульона, за да оберете всичко (деглазиране). Количеството на бульона зависи от гъстотата, която искате да получите.

3. Готвя около 30 минути. Накрая пак проверявам дали има достатъчно сол. Готово!

✔️ Според мен се яде задължително с хляб намазан с масло. Иво обича също да го съчетава с люти чушки.
✔️ На клипчето виждате фасул, който е малък, такъв имах тогава. Пак е вкусно, но може да се развари малко. По-добрият вариант е едър фасул.
✔️ Ако предпочитате по-гъсти и по-доматени ястия, в профила ми има друга рецепта за същото ястие, където доматите играят по-важна роля.
 

 
Майорана и чубрица Theme by BD.